همچنین به این مشکل احتقان ریه، آب ریه و احتقان شش نیز می گویند. زمانی که آب آوردن ریه رخ دهد، بدن سعی می کند که مقدار کافی اکسیژن دریافت کند و شروع به نفس های کوتاه می کند.
فهرست مطالب
Toggleآب آوردن ریه چیست؟
به تجمع مایعات در ریه ها اب اوردن ریه می گویند. این بیماری منجر به اختلالات زیادی در بدن می شود. در ابتدا ریه ها به خوبی کار نمی کنند و سپس بر روی قلب نیز تاثیر منفی می گذارد.
آب آوردن ریه باعث ایجاد مشکلات تنفسی زیادی شده و بعضی اوقات بدن هیچ نشانه ای بروز نخواهد داد. آب آوردن ریه مسئله ای اورژانسی است و نیاز به پیگیری سریع دارد اگر این بیماری سریعا درمان نشود می تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد.
علائم آب آوردن ریه
علایم اب اوردن ریه در افراد مختلف، متفاوت خواهد بود. در موارد ادم ریوی، بدن شما برای گرفتن اکسیژن تقلا خواهد کرد. در این احتقان ریوی است که مقدار افزایش یافته مایع در ریه های شما از انتقال اکسیژن به جریان خون شما پیشگیری خواهد کرد. این علائم تا زمانیکه پزشک شما مایعات را خارج کند، بدتر خواهند شد. علائم بستگی به نوع ادم ریوی شما خواهد داشت.
ادم ریوی طولانی مدت
علائم ادم ریوی طولانی مدت به صورت زیر خواهد بود:
- تنگی نفس هنگام فعالیت جسمانی
- سختی در نفس کشیدن هنگام دراز شدن
- خس خس کردن ریه
- بیدار شدن از خواب با احساس خفگی (کمبود هوا) که با بلند شدن از بین می رود.
- اضافه وزن سریع، به ویژه در پاها
- تورم در قسمت های تحتانی بدن
- خستگی
ادم ریوی در ارتفاعات بالا
ادم ریوی که به دلیل بیماری ارتفاع، یا عدم وجود اکسیژن کافی در هوا رخ داده است، علائم زیر را خواهد داشت:
- سردرد
- تپش قلب نامنظم و سریع
- تنگی نفس بعد از فعالیت و هنگام استراحت
- سرفه کردن
- تب
- مشکل در راه رفتن در مسیر های سربالایی و صاف
اگر این علائم شروع به بدتر شدن کردند بی درنگ به پزشک مراجعه کنید. برای رسید به به بیمارستان خودتان رانندگی نکنید.
❌مواقع اورژانسی
اگر دچار هر یک از علائم زیر شدید بی درنگ با اورژانس تماس بگیرید:
- مشکل شدید در نفس کشیدن، یا تنگی نفس مانند خفگی یا غرق شدن
- عدم توانایی برای تنفس
- اضطراب مرتبط با سختی در نفس کشیدن
- سرفه ای که خلط کف دار و صورتی رنگی که با بزاق مخلوط است را داشته باشد
- درد قفسه سینه
- تپش قلب سریع و نامنظم
- آبی یا خاکستری شدن پوست
- تعریق به همراه مشکل در تنفس
این ها ممکن است علامت ادم حاد ریوی باشند. ادم حاد ریوی به صورت ناگهانی رخ می دهد. اگر بدون درمان بماند، مایعات موجود در ریه می توانند شما را خفه کنند.
علت آب آوردن ریه
سوال بسیاری از افراد این است که علت اب اوردن ریه چیست؟ در زیر برخی از علت های آب آوردن ریه را آورده ایم:
نارسایی احتقانی قلب
متداول ترین علت آب آوردن ریه نارسایی احتقانی قلب (CHF) است. نارسایی قلب زمانی است که قلب دیگر نتواند خون را به صورت مناسب به بدن پمپ کند. این یک فشار برعکس در عروق کوچک خونی ریه ایجاد می کند، چیزی که باعث می شود مایعات از عروق تراوش کنند.
در بدن سالم، ریه ها اکسیژن را از هوایی که تنفس کرده اید می گیرند و آن را وارد جریان خون می کنند. اما وقتی مایعات ریه را پر کرده باشند، ریه ها نمی توانند اکسیژن را به جریان خون وارد کنند. این موضوع باعث محروم شدن تمام بدن از اکسیژن می شود.
مقاله پیشنهادی دکتر خسروی : آیا نارسایی قلبی درمان میشود؟
آب آوردن ریه در اثر کرونا
ویروس کووید 19 دارای علائم و عوارض زیادی می باشد. در تحقیقات اخیر که بر روی تعدادی از افرادی که به کرونا مبتلا بودند، مشخص شد که یکی از عوارض نادر ویروس کرونا اب اوردن ریه می باشد.
دیگر مشکلات سلامت
دیگر مشکلات سلامت که با شیوع کمتر می توانند باعث ادم ریوی شوند، شامل موارد زیر هستند:
- حمله قلبی، یا دیگر بیماری های قلبی
- دریچه های قلبی آسیب دیده، تنگ شده یا نارسا
- فشار خون بالای ناگهانی
- پنومونی
- نارسایی کلیه
- آسیب ریه که به دلیل عفونت شدید رخ داده باشد
- آلوده شدن خون با عفونت
- پانکراتیت، یا التهاب پانکراس
آیا استرس باعث آب آوردن ریه می شود؟
بله. بر اساس تحقیقات انجام شده استرس می تواند باعث آب اوردن ریه شود. استرس شدید روانی، به ویژه برای بیماران مبتلا به تنگی آئورت، خطر قابل توجهی در آب آوردن ریه دارد.
عوامل خارجی
همچنین بعضی از عوامل خارجی می توانند فشار اضافه ای روی قلب و ریه ها وارد کنند و باعث ادم ریوی شوند. این عوامل خارجی شامل موارد زیر می شوند:
- قرار گیری در ارتفاع بالا
- استفاده از مواد مخدر یا مصرف زیاد دارو (اوردوز)
- آسیب ریه که توسط تنفس سموم ایجاد شده باشد
- جراحت شدید
- صدمه جدی
- غرق شدن ناقص
عوامل خطرزای آب آوردن ریه
افراد دارای مشکلات قلبی یا نارسایی قلبی احتمال بیشتری برای ابتلا به ادم ریوی دارند. دیگر عوامل که ممکن است فرد را در خطر ابتلا قرار دهد شامل موارد زیر هستند:
پیشینه آب آوردن ریه
پیشینه ای از بیماری های ریوی، مانند توبرکلوزیس (سِل) یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
اختلالات خونی یا عروقی
آیا سوراخ شدن ریه باعث مرگ می شود؟
اگرچه یک ریه سوراخ شده یک بیماری جدی است، اما معمولاً یک وضعیت کشنده نیست. درمان ریه سوراخ شده به علت آن بستگی دارد این که ریه در اثر چه چیزی سوراخ شده. معمولا کسانی که ریه های آن ها سوراخ می شود درمان می شوند اما باید مراقب باشند که این بیماری بازنگردد یا عود نکند. طی تحقیقات انجام شده برخی از عوامل مانند سیگار کشیدن تاثیر زیادی در عود کردن این بیماری دارد.
تشخیص ادم ریوی
پزشک متخصص قلب و عروق به دنبال وجود مایع در ریه های شما یا علائمی که به دلیل این موضوع ایجاد شده اند، خواهد بود. پزشک متخصص قلب و عروق یک معاینه بالینی اساسی انجام خواهد داد و با گوشی پزشکی به صدای ریه های شما گوش خواهد داد، تا به دنبال موارد زیر بگردد:
☑ افزایش تپش های قلبی
☑ تنفس سریع
☑ صدای کراکل در ریه های شما
☑ هرگونه صدای قلب غیر طبیعی
همچنین ممکن است پزشک شما گردن شما را برای تجمع مایع، پاها و شکم شما را برای وجود تورم بررسی کند و همچنین این که آیا رنگ پوست شما رنگ پریده یا آبی رنگ باشد. همچنین درباره علائمی که دارید با شما صحبت خواهد کرد و درمورد پیشینه پزشکی شما سوالاتی خواهد پرسید.
اگر پزشک متخصص قلب و عروق تشخیص دهد که در ریه های شما مایع وجود دارد، آزمایش های بیشتری برای شما درخواست خواهد کرد. مثال هایی از این آزمایش های که برای تشخیص ادم ریوی استفاده می شوند، شامل موارد زیر هستند:
❇ آزمایش خون
❇ اکو قلبی، برای بررسی فعالیت غیر طبیعی قلب
❇ عکس قفسه سینه برای مشاهده مایعات
❇ آزمایش خون برای بررسی مقدار اکسیژن خون
❇ اکو قلبی، برای مشاهده این که آیا در ماهیچه های قلبی مشکلی وجود دارد یا خیر
❇ نوار قلب برای بررسی مشکلات ریتم قلبی یا نشانه ای از حمله قلبی
به منظور صرفه جویی در وقت بیماران محترم و تسریع در روند درمان، آزمایش های تشخیصی نوار قلب و اکو قلب در مطب دکتر آرزو خسروی انجام می شود.
درمان ادم ریوی
درمان آب آوردن ریه چیست؟ ادم ریوی یک مشکل جدی است که نیازمند درمان سریع می باشد. اکسیژن همیشه خط اول درمانی برای این مشکل است. گروه درمانیتان اکسیژن 100 درصد از طریق ماسک اکسیژن، سوند (کانولا) بینی یا ماسک فشار مثبت به شما می دهند.
همچنین پزشک شما علت ایجاد ادم ریوی را تشخیص خواهد داد و درمان مناسبی برای علت زمینه ای تجویز خواهد کرد. بسته به مشکل شما و علت ادم ریوی، ممکن است پزشکتان برای درمان اب اوردن ریه موارد زیر را به شما دهد:
کاهنده های پیش بار
این ها کمک می کنند که فشار به رفتن مایعات از ریه ها و قلب کاهش یابد. همچنین دیورتیک ها (ادرار آورها) این فشار را با تولید ادرار کاهش می دهند، چیزی که باعث کاهش مقدار مایع بدن می شود.
کاهنده های پس بار
این داروها عروق خونی شما را متسع می کنند و فشار را از روی قلب برمی دارند.
داروهای قلبی
این داروها تپیدن قلب شما را کنترل می کنند، فشار خون بالای شما را کاهش می دهند و فشار درون شریان ها و وریدها را کاهش می دهند.
کاتتر ساکشن
یک کاتتر ساکشن کوچک ممکن است برای کمک به خارج کردن مایعات از ریه ها استفاده شود.
کشیدن آب ریه
مورفین
این ماده ی مخدر برای کاهش اضطراب و تنگی نفس استفاده می شود. اما به دلیل خطرات آن تعداد خیلی کمی از پزشکان از مورفین استفاده می کنند.
در موراد شدید، افرادی که ادم ریوی دارند ممکن است نیاز به درمان جدی یا بحرانی داشته باشند. بعضی از موارد ادم ریوی ممکن است نیاز به درمان با یاری تنفس داشته باشند. یک دستگاه اکسیژن تحت فشار را برای کمک به ورود هوای بیشتر به ریه ها خواهد داد.
بعضی اوقات این کار با کمک ماسک یا سوند (کانولا) بینی که همچنین به آن CPAP می گویند، انجام می شود یا ممکن است پزشک شما نیاز به وارد کردن یک لوله درون تراشه ای، یا لوله ی تنفس، به درون گلوی شما و استفاده از ماشین ونتیلاتور داشته باشد.
درمان خانگی آب آوردن ریه
ادم ریوی یک بیماری پزشکی است که در آن ریه های فرد با مایعات پر می شود. این بیماری بیشتر در نتیجه نارسایی احتقانی قلب است، اما همچنین می تواند به دلایل غیر قلبی نیز ایجاد شود. در حالی که کمک به یک متخصص پزشکی ضروری است، دانستن چگونگی درمان ادم ریوی در خانه نیز بسیار مهم است. اگر علائم شدید باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه نمایید. در موارد جدی، پزشکان جراحی به نام توراسانتیس را انجام می دهند که در آن سوزنی بین دیواره قفسه سینه و ریه ها قرار داده می شود تا از آب اضافی ریه ها خارج شود. برخی از روش های خانگی برای آب اوردن ریه عبارتند از:
رژیم غذایی برای آب آوردن ریه
برای اینکه بدانید چه نوع رژیم غذایی هنگام آب آوردن ریه ها برای شما مفید است، باید با یک پزشک یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید. اگرچه این رژیم از یک بیمار به بیمار دیگر بسته به بدن و شدت مشکل متفاوت خواهد بود، اما در اینجا موارد مهمی وجود دارد که باید در رژیم روزانه بگنجانید که عبارتند از:
- میوه های تازه و سبزیجات سبز
- پروتئین موجود در تخم مرغ، مرغ، ماهی، آجیل و حبوبات
- منابع ویتامین D مانند تخم مرغ، ماهی، گوشت، آب پرتقال، شیر و غلات غنی شده
- منابع پتاسیم و منیزیم مانند سبزیجات برگ دار، موز، دانه ها و زردآلو
فشار خون را کنترل کنید.
اگر فشار خون دارید، داروهای خود را طبق تجویز مصرف کنید و مرتباً فشار خون خود را چک کنید. نتایج را ثبت کنید. فشار خون مورد نظر خود را از پزشک خود بخواهید.
سایر بیماری های خود را کنترل کنید.
در صورت ابتلا به هرگونه بیماری پزشکی زمینه ای از جمله دیابت به کنترل سطح گلوکز خود رسیدگی کنید.
سیگار نکشید.
ترک سیگار همیشه ایده ای سالم است. اگر به ترک کمک نیاز دارید، با پزشک خود صحبت کنید. او می تواند نکاتی و گاهی داروهایی برای کمک به شما در ترک سیگار ارائه دهد.
نمک کمتری بخورید.
نمک به بدن شما کمک می کند مایعات را حفظ کند. در برخی از افراد با عملکرد بطن چپ به شدت آسیب دیده ، دریافت نمک زیاد ممکن است برای تحریک نارسایی احتقانی قلب کافی باشد. پزشک شما ممکن است رژیم کم نمکی را توصیه کند. اگر به کمک نیاز دارید ، یک متخصص تغذیه می تواند نحوه تعیین میزان نمک در غذاها و ایجاد یک رژیم غذایی مغذی و خوش طعم را به شما نشان دهد. به طور کلی، بیشتر افراد باید روزانه کمتر از 2300 میلی گرم نمک (سدیم) مصرف کنند. از پزشک خود بپرسید چه سطح برای شما بی خطر است.
وزن خود را مدیریت کنید.
حتی کمی اضافه وزن خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. از طرف دیگر، حتی کاهش مقدار کمی وزن می تواند فشار خون و کلسترول شما را کاهش دهد و خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
ورزش منظم داشته باشید.
بزرگسالان سالم باید حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت هوازی شدید در هفته یا ترکیبی از این دو داشته باشند. اگر عادت به ورزش ندارید ، آهسته شروع کنید و به تدریج پیشرفت کنید.
تخلیه اب ریه چند روز طول می کشد؟
یکی از روش های تخلیه آب ریه روش استفاده از توراسنتز می باشد که تنها در چند دقیقه آب ریه تخلیه می شود و دیگر به ساعت یا روز نمی کشد. برای انجام این کار روی تخت یا صندلی می نشینید، در حالی که دستان خود را روی میز قرار داده اید. این حرکت موقعیت فضای بین دنده ها را گسترش می دهد. محلی که سوزن در آن قرار می گیرد تمیز و بی حس می شود. گاهی اوقات به کودکان کوچکتر دارویی داده می شود که باعث خواب آلودگی آنها می شود. پزشک سوزن را بین دنده ها در پشت شما فرو می کند و مایعات ریه خارج می شود. پزشک ممکن است از شما بخواهد در زمان های مختلف بی حرکت باشید، نفس خود را بیرون دهید یا نفس خود را حفظ کنید. پس از تخلیه مایعات کافی، سوزن برداشته می شود و محل پانسمان می شود. نقطه ای که سوزن وارد آن می شود بدون هیچ بخیه ای بسته می شود.
این روش تخلیه آب ریه به طور معمول یک روش 15 دقیقه ای است. اما اگر مایعات زیادی برای از بین بردن وجود داشته باشد، ممکن است بیشتر طول بکشد.
پیشگیری از ادم ریوی
راهی برای پیشگیری کامل از ادم ریوی وجود ندارد. کسانی که در خطر بالایی قرار دارند باید در صورت ایجاد علائم این بیماری به سرعت به پزشک مراجعه کنند. بهترین راه برای پیشگیری از آب آوردن ریه یا احتقان ریه مراقبت خوب سلامتی است:
✔ واکسن پنومونی بزنید.
✔ واکسن آنفولانزا بزنید، به خصوص اگر مشکل قلبی دارید یا سن شما بالا است.
✔ بعد از پایان یک ادم ریوی دیورتیک هایتان را برای پیشگیری از ایجاد مجدد ادم ریوی مصرف کنید.
همچنین شما می توانید خطر ابتلایتان به نارسایی قلبی که شایع ترین علت ایجاد ادم ریوی است با موارد زیر کاهش دهید:
- منظم ویزیت شوید.
- سیگار نکشید یا از مواد مخدر تفریحی استفاده نکنید.
- منظم ورزش کنید.
- غذاهای سالم بخورید.
- وزنتان را در محدوده سالم نگه دارید.