فهرست مطالب
Toggleعروق کرونر قلب چیست؟
گرفتگی عروق کرونری یا همان گرفتگی رگ های قلب زمانی به وجود می آید که کلسترول بر روی دیواره شریان جمع شده و پلاک ایجاد کند. این پلاک ها باعث باریک شدن شریان ها می شوند و جریان خون به قلب را کاهش می دهند. گاهی لخته می تواند جریان خون را مسدود کند و باعث مشکلات سلامتی جدی شود.
شریان های قلب، شبک رگ های خونی را بر روی سطح قلب که به آن اکسیژن می دهد را تشکیل می دهد. اگر این شریان ها باریک شوند، قلب نمی تواند اکسیژن کافی را از خون غنی، به ویژه در طول فعالیت فیزیکی دریافت کند.
کرونر قلب گاهی اوقات منجر به حمله قلبی می شود.
علائم گرفتگی عروق کرونری قلب
گرفتگی رگ های قلب در نتیجه زخم یا آسیب به لایه داخلی شریان های قلب اتفاق می افتد. این آسیب باعث تجمع رسوبات چربی پلاک در محل آسیب می شود.
این رسوبات متشکل از کلسترول و دیگر مواد زائد از سلول ها می شود. این تجمع تصلب شرائین گفته می شود.
اگر تکه های پلاک شکسته یا پاره شوند، پلاکت ها در این ناحیه جمع می شوند تا رگ خونی را ترمیم کنند. این جمع شدن می تواند شریان را مسدود کند و جریان خون را کاهش دهد یا مسدود کند، که منجر به حمله قلبی می شود.
گرفتگی رگ های کرونر ممکن است منجر به آنژین شود. این نوع درد قفسه سینه می باشد که مرتبط با بیماری قلبی است.
آنژین ممکن است باعث بروز علائم زیر در اطراف قفسه سینه شود.
- احساس فشار
- احساس سنگینی
- سوزش
- درد
آنژین همچنین می تواند باعث علائم زیر شود:
- سوء هاضمه
- سوزش قلب
- ضعف
- تعرق
- تهوع
- گرفتگی
گرفتگی رگ های قلب همچنین منجر به تنگی نفس می شود. اگر قلب و دیگر اعضای بدن اکسیژن کافی دریافت نکنند، هر نوع فشار می توانند بسیار خسته کننده باشد که ممکن است باعث نفس نفس زدن فرد شود.
دلیل گرفتگی عروق کرونری قلب
عوامل زیر می توانند علل گرفتگی عروق کرونری باشند و خطر ابتلا به گرفتگی شریان های قلب را در افراد افزایش می دهد:
- فشار خون بالا
- افزایش کلسترول بد یا “LDL”
- کاهش کلسترول خوب یا “HDL”
- دیابت که در آن بدن نمی تواند به طور مؤثر قند را از جریان خون حذف کند.
- چاقی
- سیگار کشیدن که التهاب و رسوب های کلسترول در شریان های قلب را افزایش می دهد.
برخی از عوامل احتمال خطر مربوط به سبک زندگی نیستند که شامل موارد زیر می شوند:
- داشتن مقادیر بالایی از اسید آمینه هوموسیستئین که مرتبط با گرفتگی شریان های قلب می باشد.
- داشتن سطوح بالایی از فیبرینوژن، یک پروتئین خون که باعث انباشته شدن پلاکت ها برای تشکیل لخته های خونی می شود.
- داشتن سابقه خانوادگی گرفتگی شریان های قلب
- برای زنان، کسانی که یائسه شده اند
- برای مردان، بالاتر از ۴۵ سال سن
داشتن سطوح بالایی از لیپوپروتئین به طور ویژه ای مربوط به احتمال خطر بالاتر بیماری قلبی عروقی و گرفتگی شریان های قلب می باشد
درمان انسداد عروق کرونر با دارو
داروهای مختلفی برای درمان گرفتگی رگ های قلب موجود می باشند. داروهایی که افراد می توانند برای کاهش احتمال خطر یا اثر گرفتگی رگ های قلب مصرف کنند شامل موارد زیر می باشند.
- بتا بلاکرها یا مسدودکننده های بتا:
پزشک مسدود کننده های بتا را تجویز می کند تا فشار خون و ضربان قلب را کاهش دهد، به ویژه در میان افرادی که از قبل دچار حمله قلبی شده اند.
- پچ ها، اسپری ها یا قرص های نیتروگلیسیرین:
اینها رگ های قلب را باز می کنند و نیاز قلب را کاهش می دهند و نیز درد قفسه سینه را آرام می کنند.
- مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین:
این داروها فشار خون را کاهش می دهند و به آهسته کردن یا متوقف کردن پیشرفت گرفتگی رگ های خونی کمک می کنند.
- مسدود کننده های کانال کلسیم:
این داروها شریان های قلبی را عریض می کنند، جریان خون به قلب را بهبود می بخشند و فشارخون را کاهش می دهند.
- استاتین ها:
این دارو اثر مثبتی بر گرفتگی رگ های قلب دارند. یک بررسی در سال 2019 نشان داد که گرچه مصرف استاتین ها نمی تواند احتمال خطر مرگ ناشی از CHD یا همان گرفتگی کرونر قلب را کاهش دهد، اما این داروها می توانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند و خطر حمله های قلبی غیر کشنده را کاهش دهند. گرچه، آنها ممکن است برای افرادی با اختلالات کلسترول همچون چربی خون بالا مؤثر نباشند.
در گذشته، برخی افراد از آسپرین برای پایین آوردن احتمال گرفتگی رگ های خونی استفاده می کردند، اما دستورالعمل های جدید این دارو را تنها برای افرادی با احتمال خطر حمله قلبی، سکته، آنژین یا دیگر حوادث قلبی عروقی توصیه می کنند. دلیل آن این است که آسپرین رقیق کننده ی خون می باشد که احتمال خونریزی فرد را افزایش می دهد.
پزشکان اکنون به تمرکز بر راهکارهای سبک زندگی همچون، رژیم غذایی سالم و ورزش متوسط منظم (به جای ورزش سخت) توصیه می کنند. این استراتژی ها می توانند احتمال خطر تصلب شرائین را کاهش دهند.
درمان گرفتگی عروق کرونری قلب
هیچ درمانی برای گرفتگی رگ های قلب وجود ندارد. گرچه، روش هایی وجود دارد که فرد می تواند شرایط را مدیریت کند.
درمان معمولا شامل ایجاد تغییرات در سبک زندگی همچون سیگار نکشیدن، اتخاذ یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم است.
گرچه، برخی افراد ممکن است نیاز به مصرف دارو یا انجام رویکردهای پزشکی داشته باشند.
- عمل جراحی
رویکردهای جراحی زیر در صورتی که علائم به داروها جواب نداده باشند می توانند رگ های مسدود شده را در صورت باریک شدن، باز یا جا به جا کنند :
- جراحی با لیزر:
این جراحی شامل ایجاد چندین سوراخ بسیار ریز در عضله ی قلب می باشد. این کار باعث تشکیل رگ های خونی جدید می شود.
- عمل جراحی بای پس رگ های قلب برای درمان عروق کرونری قلب:
جراح از رگ خونی دیگر بخش بدن استفاده می کند تا پیوندی ایجاد کند که شریان مسدود شده را دور بزند. پیوند میتواند از پا باشد، برای مثال، یا از از شریان کاروتید دیواره داخلی قفسه سینه باشد.
- آنژیوپلاستی و قراردادن استنت:
جراح یک کاتتر درون بخش باریک شده شریان وارد می کند و یک بالون تخلیه شده را از طریق کاتتر به ناحیه آسیب دیده عبور می دهد. وقتی که بالون را باد می کنند، رسوبات چربی در دیواره شریان را فشرده می کنند. آنها ممکن است یک استنت یا لوله مش را در شریان قرار دهند تا آن را باز کند. در موارد نادر، فرد ممکن است نیاز به پیوند قلب داشته باشد. گرچه، این تنها در صورتی ست که قلب آسیب سختی دیده باشد و درمان مؤثر نباشد.
پیشگیری از گرفتگی عروق کرونر
کنترل سطح کلسترول خون می تواند به کاهش احتمال گرفتگی رگ ها کمک کند. برای کنترل بهتر سطوح کلسترول خون:
- فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید.
- مصرف الکل را محدود کنید.
- از مصرف تنباکو اجتناب کنید.
- رژیم غذایی سالم با قند، نمک و چربی های اشباع شده ی کمتری داشته باشید.
تشخیص بیماری عروق کرونر در مطب دکترآرزو خسروی
پزشک می تواند معاینه فیزیکی انجام دهد، سابقه پزشکی کامل شخص را بگیرد و یا از فرد بخواهد شماری از آزمایشات زیر را برای تشخیص گرفتگی عروق انجام دهد.
نوار قلب :
این آزمایش فعالیت فیزیکی و ریتم قلب را ثبت می کند. آزمایش نوار قلب در مطب دکتر آرزو خسروی انجام می شود.
هولتر مانیتور:
این رویکرد یک دستگاه قابل حمل می باشد که فرد زیر لباسهای خود به مدت دو روز یا بیشتر می پوشد. این دستگاه تمامی فعالیت الکتریکی قلب را شامل ضربان قلب ضبط می کند. آزمایش هولتر مانیتورینگ در مطب دکتر آرزو خسروی انجام می شود.
اکوکاردیوگرافی:
این روش اسکن سونو گرافی است که پمپاژ قلب را کنترل می کند. این دستگاه از امواج صوتی برای تهیه تصویر ویدیویی استفاده می کند.
آزمایش اکوکاردیوگرافی در مطب دکتر ارزو خسروی، فلوشیپ اکوکاردیوگرافی انجام می شود.
تست ورزش:
این تست شامل استفاده از تردمیل یا دارویی می باشد که قلب را تحت فشار قرار می دهد تا بتواند عملکرد آن را در زمانی که فرد فعال است ثبت کند. برای آشنایی با نحوه انجام تست ورزش در مطب کلیک کنید.
کاتترریزاسیون شریان های قلب:
یک متخصص کاتتری را از طریق شریان تزریق می کند، که اغلب در پا یا در بازو می باشد.این وسیله نقطه ها یا انسدادهای باریک را بر روی اشعه ی ایکس نشان می دهد.
سی تی اسکن:
این مورد به پزشک کمک می کند که شریان ها را تصویر سازی کند، کلسیم موجود در رسوب های چربی را شناسایی کند و هر ناهنجاری قلب را مشخص کند.
اسکن هسته ای قلب :
در این روش از ردیاب ها، یا مواد رادیواکتیو برای ایجاد تصویری از دهلیزهای قلب استفاده می کند. پزشک رد یابهایی را درون رگ تزریق می کند. ردیاب ها سپس به رگ های خونی قرمز متصل می شوند و از قلب عبور می کنند. دوربین یا اسکنرهای ویژه حرکت ردیاب ها را دنبال می کنند.📌اسکن هسته ای قلب چگونه انجام می شود؟
آزمایش خون:
پزشکان می توانند این موارد را برای اندازه گیری سطوح کلسترول خون، به ویژه افرادی که در معرض خطر افزایش سطح کلسترول خون هستند انجام دهند.
جهت رفاه حال مراجعین محترم و صرفه جویی در وقت و تشخیص به موقع بیماری، آزمایش های تشخیصی بزرگ شدن قلب، ( اکوکاردیوگرافی، نوار قلب و تست ورزش و هولتر ) در مطب دکتر آرزو خسروی انجام می شود.
خلاصه
گرفتگی عروق کرونری شریان های قلب در اثر باریک شدن شریان های قلب به وجود می آید. این شرایط باعث انسداد در شریان هایی می شود که خون غنی از اکسیژن را به قلب می رسانند.
درمان این بیماری می تواند دشوار باشد و ممکن است منجر به حمله قلبی یا سکته شود. گرچه مردم می توانند اقداماتی را برای کاهش احتمال خطر گرفتگی رگ های قلب انجام دهند، مانند ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و دوری یا ترک استعمال دخانیات.
افراد در صورت داشتن درد در قفسه سینه و یا تنگی نفس فورا به مراقبت های پزشکی مراجعه کنند چرا که این امر می توانند نشان دهنده ی حمله ی قلبی یا گرفتگی عروق کرونری باشد.
دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و عضو مرکز تحقیقات آترواسکلروز (تصلب شرایین) در ایران
برای ارتباط با نوبت دهی مطب دکتر خسروی کلیک کنید.