قرص آکسابین یا ریواروکسابان

بهترین زمان مصرف قرص اکسابین یاریواروکسابان و عوارض آن؟ دکتر خسروی متخصص قلب

قرص ریواروکسابان یا زالربان که برای جلوگیری از ایجاد لخته خون مورد استفاده قرار میگیرد .در ایران با نام های تجاری آکسابین (axabin)، زالربان (شرکت عبیدی)، زارلتو ، کلاتوور در سه دوز 10، 15 و 20 میلی گرم وجود دارد. بسیاری از بیماران قلبی با تایید متخصص قلب و عروق می توانند آن را جایگزین  وارفارین کنند.
قرص ریواروکسابان برای جلوگیری از تشکیل لخته های خون به دلیل ضربان قلب نامنظم (فیبریلاسیون دهلیزی) یا بعد از جراحی تعویض مفصل ران یا زانو استفاده می شود. این دارو همچنین برای جلوگیری از تشکیل لخته خون در بیماران پر خطر استفاده می شود.

موارد استفاده قرص ریواروکسابان (زالربان)

ریواروکسابان برای جلوگیری از تشکیل لخته استفاده می شود، لخته ای که در اثر بعضی از بی نظمی های قلبی یا بعد از جراحی زانو یا لگن به وجود می آید. همچنین برای درمان لخته ی خون (مانند ترومبوز ورید های عمقی یا آمبولی ریوی) و جلوگیری از تشکیل مجدد لخته استفاده می شود. ریواروکسابان یک داروی ضد لخته بوده که نوعی پروتئین انعقادی خاصی را مسدود می کند. پیشنهاد میکنیم در این قسمت اطلاعات بیشتری در رابطه با آمبولی ریوی کسب کنید.

بهترین زمان مصرف قرص ریواروکسابان (زالربان)

  • قبل از استفاده از قرص ریواروکسابان دستور استفاده از آن که توسط داروساز به شما داده می شود را مطالعه کنید. اگر سوالی برای شما به وجود آمد، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
  • قرص ریواروکسابان خوراکی را به گونه ای که پزشکان توصیه کرده مصرف کنید. اگر از این دارو برای جلوگیری از ایجاد لخته بعد از جراحی زانو یا لگن استفاده میکنید، معمولا مقدار مصرف روزی یک بار میباشد. اگر از این دارو برای جلوگیری از سکته ی مغزی یا جلوگیری از ایجاد لخته ی خون که ممکن است در اثر بی نظمی قلب به وجود آید استفاده میکنید، مقدار مصرف روزی یک بار همراه با وعده ی شبانه می باشد. اگر از ریواروکسابان برای درمان لخته ی خون استفاده می کنید، مقدار مصرفی روزی دو بار در سه هفته ی اول، و بعد از آن روزی یک بار میباشد. مراقب باشید که از دستور پزشکتان پیروی میکنید. مقدار مصرف دارو را افزایش ندهید، بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید و بدون توصیه ی پزشک خودتان دارو را قطع نکنید.
  • ممکن است قرص های 10 میلی گرمی ریواروکسابان همراه با یا بدون غذا مصرف شود. قرص های 15 میلی گرمی باید همراه با غذا مصرف شوند. اگر در مورد مصرف ریواروکسابان هر سوالی برای شما ایجاد شد، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
  • اگر نمی توانید دارو را ببلعید، قرص را خرد کنید و همراه با آب سیب بخورید. این کار را فقط برای مصرف همان لحظه انجام دهید.
  • اگر شما از طریق لوله ی وارد شده به معده قرص را مصرف میکنید، از پزشک خود بپرسید که چگونه این کار را انجام دهید.
  • مقدار و طول درمان شما برپایه ی شرایط پزشکی و پاسخ شما به درمان میباشد.
  • قرص ریواروکسابان را منظم مصرف کنید تا بهترین اثر درمانی را داشته باشد. برای یادآوری بهتر، دارو را هر روز سر ساعت منظمی مصرف کنید.

عوارض قرص ریواروکسابان

عوارض قرص اکسابین چیست؟ ریواروکسابان بانام تجاری زارلتو Xarelto ، آکسابین، زالربان کلاتوور نوعی ترکیب ضد انعقاد خون است که مانع از انعقاد خون می‌شود.

این دارو دارای برخی عوارض جانبی نیز است. کبودی و خونریزی‌های خفیف در مواردی ممکن است اتفاق افتد. درصورتی‌که این علائم تشدید شد باید به پزشک مراجعه شود. باید همواره به خاطر داشت که پزشک این دارو را برای بهره‌مندی از فواید آن تجویز می‌کند و در بسیاری از افراد مصرف این دارو با هیچ‌گونه عوارض جانبی همراه نیست.

در صورت تأثیر دارو بر روند انعقاد خون این دارو ممکن موجب خونریزی در فرد گردد. در صورت مشاهده علائم خونریزی شدید از قبیل درد و ورم غیرطبیعی، احساس خارش، خونریزی طولانی لثه، خونریزی دائم و موقت بینی، قاعدگی‌های دردناک و طولانی، سیاه یا صورتی بودن رنگ ادرار، استفراغ خونی، سردرد شدید، سرگیجه، احساس ضعف و خستگی، مدفوع خونی و سیاه و مشکل در بلع غذا باید به پزشک مراجعه کرد.

عوارض قرص پروپرانولول چیست

عوارض قطع ناگهانی قرص زالربان یا ریواروکسابان

قرص زالربان (ریواروکسابان) اعتیاد آور نیست، اما قطع ناگهانی آن می تواند مشکلاتی مانند خطر ایجاد لخته خون، خونریزی و یا حتی مرگ را افزایش دهد.

زالربان (ریواروکسابان) و کرونا

یکی از عوارض بیماری کرونا لخته شدن خون و سکته قلبی می باشد. در طی آزمایشاتی در آمریکا پزشکان برای بیمارانی که در اثر کرونا بستری شده بودند و مشکل قلبی نیز داشتند قرص زالربان یا ریواروکسابان تجویز کردند. اکثر این بیماران با مصرف این قرص دچار لخته شدم خون یا سکته قلبی نشدند. از این رو بسیاری از پزشکان برای بهبود یافتگان بیماری کرونا قرص زالربان یا همان ریواروکسابان تجویز می کنند که زا عوارض سکته قلبی و لخته شدن خون در امان بمانند.

احتیاط ها درباره داروی ریواروکسابان

  • قبل از مصرف ریواروکسابان، اگر به این دارو یا هر داروی دیگر حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
  • این دارو می تواند حاوی عناصر غیرفعالی باشد که میتوانند سبب واکنش های حساسیتی یا مشکلات دیگری شوند. با داروساز خود برای اطلاعات بیشتر صحبت کنید.
  • قبل از استفاده از این دارو، سابقه ی پزشکیتان را به پرشک خود بگویید، مخوصا اگر دچار بیماری کبدی، بیماری کلیوی، مشکلات خونریزی دهنده (مانند خونریزی دستگاه گوارشی، خونریزی مغزی)، سکته مغزی، جراحی یا جراحت اخیر، بیماری های خونی (مانند کم خونی، هموفیلی، ترومبوسیتوپنی)، مشکل خاص چشمی، مشکلات ارثی آنزیمی (مانند عدم تحمل گالاکتوز، کمبود لاکتاز، مشکلات متابولیسم گلوکز و گالاکتوز) هستید.
  • مهم است که به پزشک یا دندان پزشک خود بگویید که از ریواروکسابان استفاده میکنید. قبل از جراحی یا هر گونه اقدام پزشکی یا دندان پزشکی دیگر، به پزشک یا دندان پزشک خود بگویید که از این دارو استفاده میکنید.
  • این دارو ممکن است باعث خونریزی معده شود. استفاده ی روزانه از الکل در طی استفاده از این دارو، خطر خونریزی ار معده را افزایش میدهد. استفاده از الکل را محدود کنید. از پزشک یا داروساز خود بپرسید که تا چه اندازه مصرف الکل برای شما بی خطر است.
  • این دارو می تواند باعث ایجاد خونریزی شود. برای کاهش احتمال برش، کبودی یا جراحت از وسایل تیز و برنده مانند ریش تراش یا ناخن گیر با احتیاط استفاده کنید. برای تراشیدن ریش خود از ماشین برقی و برای مسواک زدن از مسواک نرم استفاده کنید. از فعالیت هایی مانند ورزش های درگیرانه اجتناب کنید. اگر دچار جراحت شدید، مخصوصا اگر دچار ضربه به سر شدید، سریعا با پزشک خود تماس بگیرید. پزشکتان شما را به دلیل امکان به وجود آمدن خونریزی مخفی که میتواند خطرناک باشد ارزیابی و معاینه میکند.
  • اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. در طی بارداری، این دارو فقط زمانی استفاده میشود که استفاده از آن کاملا لازم باشد. قبل از استفاده از دارو با پزشک خود درمورد فواید و عوارض دارو صحبت کنید.
  • قرص زالربان در شیردهی: انتقال این دارو از طریق شیردهی به کودک کاملا مشخص نیست، قبل از شیردهی به کودک خود با پزشکتان مشورت کنید.

تداخلات دارویی 

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد دارو را تغییر دهد یا خطر به وجود آمدن عوارض جانبی خطرناک آن را افزایش دهد.

این مقاله شامل تمام تداخلات احتمالی دارو نمی باشد. لیست کاملی از تمام داروهایی که مصرف می کنید تهیه کنید (شامل تمام داروهای بدون نسخه و تجویزی و داروهای گیاهی) و آن را به پزشک خود ارائه دهید. بدون تایید پزشکتان دارو را شروع یا تمام نکنید یا مقدار مصرفی آن را تغییر ندهید.

بعضی از داروهایی که می توانند با این دارو تداخل داشته باشند شامل: میفه پریستون، بعضی از داروهای ضد افسردگی (مانند فلوکستین و ونلافکسین) می باشند.

داروهای دیگر می توانند در دفع ریواروکسابان تاثیر بگذارند، همچنین میتوانند روی عملکرد این دارو تاثرگذار باشند. مثال این داروها:

کوبیسیستانت، کانیواپتان، بعضی از داروهای ضد قارچی (مانند ایتراکونازول، کتوکونازول، پاساکونازولریفامپین، داروهای HIV (مانند لوپیناویر، روتیناویر)، داروهای ضد تشنج (مانند پاربامازپین، فنی توئین، فنوباربیتال) و بعضی از دیگر داروها.

در صورت استفاده ی همزمان از آسپرین با این دارو خطر خونریزی در فرد افزایش می یابد. هرچند اگر پزشک شما مقدار کمی آسپرین برای جلوگیری از حمله ی قلبی یا سکته ی مغزی برای شما تجویز کرده است.


دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی

جهت دریافت نوبت ویزیت با شماره ۰۲۱۲۲۸۹۴۰۸۶ تماس بگیرید.


امتیاز به این مطلب :

جهت درج امتیاز بر روی ستاره کلیک کنید

امتیاز متوسط 0 / 5. امتیاز شما: 0

هیچ نظری تا کنون ثبت نشده ! اولین نفر باشید.

مطب دکتر آرزو خسرو متخصص قلب و عروق

دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی

دکتر آرزو خسروی از برجسته ترین متخصصین قلب و عروق در تهران و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تهران می باشند. دکتر خسروی، عضو انجمن اکوکاردیوگرافی ایران، اروپا و آمریکا در زمینه انجام انواع تست قلب، انواع اکوکاردیو گرافی برای خانم ها و آقایان محترم آماده ویزیت بیماران عزیز در مطب و بیمارستان های طرف قرارداد می باشد.

اشتراک گذاری :