درد قفسه سینه در بارداری

درد قفسه سینه در بارداری نشانه چیست؟ (+ درمان)

درد قفسه سینه در بارداری می تواند دلایل زیادی داشته باشد و این مهم است که به یاد داشته باشیم یک مادر باردار به ناچار مجبور است مقداری درد را تحمل کند. دکتر آرزو خسروی فوق تخصص قلب و عروق در این مقاله به بررسی علل درد قفسه سینه در طول بارداری می پردازند.

درد قفسه سینه، اگر چه نگران کننده است، اما لزوما غیرطبیعی نیست. این درد ممکن است به دلیل مصرف بعضی از غذاهای خاص ایجاد شود یا این درد ممکن است نشانه ای از این باشد که چیزی غیر طبیعی وجود دارد.

اگر شما دچار درد قفسه سینه در بارداری هستید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

درمان درد قفسه سینه در بارداری

اگر درد قفسه سینه شما شدید و پایدار باشد یا با تنگی نفس، سرگیجه و ضعف همراه باشد باید بی درنگ با پزشکتان تماس بگیرید. درمان ممکن است شامل این باشد که پزشکتان اطمینان حاصل کند که شما ویتامین ها و مواد مغذی کافی دریافت کرده باشید، به ویژه آهن، کلسیم و منیزیم. همچنین، انجام فعالیت های ورزشی مثل یوگا یا استفاده از بعضی روش هایی که باعث رهایی از اضطراب و تنش می شوند، می توانند درد شما را کاهش دهند.

دلایل درد قفسه سینه در بارداری

بعضی از دلایل درد قفسه سینه چیزی عادی در روند یک بارداری طبیعی است. بعضی از رایج ترین دلایل درد قفسه سینه در بارداری عبارتند از:

سوزش سردل

سوزش سر دل می تواند به دلیل سوء هاضمه، تجمع گاز یا خوردن بعضی غذاهای خاص ایجاد شود. هورمون پروژسترون معمولا باعث شل شدن عضله ای در انتهای مری می شود که به اسید معده اجازه بالا آمدن می دهد. اگر شما از سوزش سر دل قبل از بارداری رنج می برده اید، این مهم است که در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت مصرف مکمل آهن از استفاده همزمان آن با آنتی اسید خودداری کنید. آنتی اسیدها می توانند در توانایی جذب آهن توسط بدن شما مشکل ایجاد کنند.

سوء هاضمه

سوء هاضمه زمانی ایجاد می شود که گاز در گوارش شما به دام افتد. این موضوع می تواند باعث ایجاد درد شدیدی در بازه های زمانی مختلف شود. از این رو ممکن است مجبور باشید که از مصرف غذاهایی که باعث سوء هاضمه در شما می شوند پرهیز کنید (به خصوص اگر این غذاها قبل از بارداری نیز در شما باعث ایجاد گاز می کرده اند). علائم سوء هاضمه و سوزش سردل اغلب می توانند بعد از هفته 27 بارداری بدتر شوند.

فشار از جانب جنین

با رشد جنین بدن شما تغییر شکل می دهد. در طول این تغییر شکل، فشار روی دنده ها یا دیافراگم شما می تواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه شود.

اضطراب

 اضطراب علاوه بر گرفتگی عضلانی میتواند باعث ایجاد درد در قفسه سینه در بارداری نیز شود. دلایل اضطرابتان را پیدا کنید و در صورت امکان آن ها را از زندگی خود حذف کنید.

سینه ها

با پیشرفت بارداری شما، سینه هایتان بزرگتر می شوند و این باعث تنگی نفس و درد قفسه سینه در شما می شود.

آسم

اگر قبل از بارداری مبتلا به آسم بوده اید، بارداری شما عاملی برای افزایش علائمتان می شود که تنفس را بعد از فعالیت های عادی سخت می کند. برای اطمینان حاصل کردن در مورد مناسب بودن مصرف داروهای آسمتان در دوران بارداری با پزشکتان صحبت کنید.

اتساع قفسه سینه

با پیشروی بارداری، قفسه سینه شما فراخ تر می شود. این موضوع می تواند فشاری روی قفسه سینه شما وارد کند. با بزرگ تر شدن جنین، فشار روی عضلات، دنده ها و دیافراگم شما آغاز شود و تنگی نفس شما تمایل به ادامه یافتن پیدا می کند. 

دلایل جدی تر درد قفسه سینه در بارداری          

 در حالی که درد قفسه سینه در طول بارداری طبیعی است، انواع خاص درد ممکن است مشکلات جدی تری را نشان دهند.

ترومبوز ورید عمقی

ترومبوز یک اصطلاح پزشکی برای لخته خون است که در ورید یا یک شریان پدیدار می شود. در موارد ترومبوز ورید عمقی، لخته در ورید پا یا لگن تشکیل می شود. اگر این اتفاق برای شما رخ دهد ممکن است در پایتان احساس گرما کنید و احتمالا پای شما دچار تورم شود. همچنین ممکن است یک درد یا سنگینی را هنگام ایستادن یا راه رفتن تجربه کنید.

ترومبوز ورید عمقی یک مشکل جدی است، در صورتی که لخته خون، کنده شده و در بدن شما حرکت کند و به ریه های شما برسد، می تواند یک تهدید کننده حیات به شمار بیاید، که به آن آمبولی ریه گفته می شود. اگر سیگار می کشید، سن بالای سی و پنج سال دارید، درگیر مشکلات پزشکی قلبی ریوی هستید، اگر اضافه وزن دارید و یا این که چند قلو باردارید در خطر بیشتری برای دچار شدن به این مشکل قرار دارید.

آمبولی ریه

مقاله پیشنهادی دکتر آرزو خسروی عضو انجمن قلب و عروق ایران، اروپا و آمریکا :  علت ایجاد لخته خون در بارداری چیست؟

بیماری عروق قلبی

این مشکل وقتی اتفاق می افتد که تجمع پلاک در شریان های شما، آن ها را تنگ و جریان خون را محدود کرده باشد. حتی در خانم هایی که اضطراب اضافی در حاملگی را تجربه نکرده اند، می تواند عامل درد قفسه سینه باشد. این شرایط شما را در معرض خطر حمله قلبی قرار می دهد و شما باید این را با پزشک خود مطرح کنید. خطر در صورت دچار بودن به اضافه وزن افزایش می یابد.

تفاوت فاکتورهای ریسک سکته قلبی در مردان و زنان

حمله قلبی

 درد یا حتی ناراحتی شدید در میان قفسه سینه نشانه ابتدایی حمله قلبی است. نشانه های دیگر شامل سردرد خفیف، تنفس سخت، بی حسی در اندام ها و عرق سرد بر پوست هستند. دو عامل اولیه خطر برای بیماری عروق قلبی و ترومبوز ورید عمقی سیگار کشیدن و چاقی هستند. اگر گمان می کنید که ممکن است حمله قلبی به شما دست دهد، دوستی داشته باشید که شما را به اورژانس برساند یا با اورژانس تماس بگیرید. اصرار به این که خودتان رانندگی کنید نداشته باشید.

بیماری های مادرزادی قلبی

سوفل قلب و دیگر نشانه های بیماری های قلبی در میان زنان باردار از آنچه باید باشد، شایع تر است. متخصصان باور دارند که این موضوع به دلیل بهبودی نسبی در مراقبت های پزشکی است که اکنون به خانم های بیشتری اجازه می دهد با وجود ابتلا به بیماری های مادرزادی قلبی به سن تولیدمثل برسند و تا حدی این واقعیت که به عقب انداختن بارداری در خانم ها تا سن سی سالگی یا حتی چهل سالگی موضوعی متداول شده است و این سنی است که در زندگی بیماری های قلبی شیوع بیشتری دارند.

درمان درد قفسه سینه در بارداری

حال که شما دلایل ابتدایی برای درد قفسه سینه در بارداری را می دانید، در این قسمت چند نکته برای تسکین درد قفسه سینه در بارداری پیشنهاد می کنیم:

این موارد را برای درمان درد قفسه سینه در حاملگی دنبال کنید:
  • هنگام نشستن یا ایستادن اطمینان حاصل کنید که حالت شما درست است که یک جریان آزادانه ای از اکسیژن درون ریه های شما وجود داشته باشد.
  • هنگام دراز کشیدن استفاده از یک بالش کوچک برای بالا نگه داشتن بالاتنه شما می تواند کمک کننده باشد.
  • پرهیز از خوردن غذا های چرب یا تند و کم کردن مصرف الکل و کافئین.
  • خوردن وعده های کوچک غذایی در فاصله های زمانی کم و پرهیز از دراز کشیدن بلافاصله بعد از یک وعده غذایی.
  • روی پهلوی چپ خود بخوابید تا از فشار آوردن روی ورید های خونی و دیگر اندام ها توسط رحم جلوگیری شود.
  • تعمق و یوگا را برای کم کردن تنش انجام دهید.

درد قفسه سینه قبل از پریود

برخی از خانم ها نزدیک به دوران قاعدگی دچار درد قفسه سینه می شوند. درد قفسه سینه اغلب 1 یا 2 روز قبل از عادت ماهانه رخ می دهد، زمانی که هورمون های تخمدان در چرخه قاعدگی کمترین میزان را دارند و میزان استروژن و پروژسترون کاهش یافته است.

درمان های خانگی برای درد قفسه سینه در بارداری

هر چند داروهای در دسترسی برای درمان درد قفسه سینه وجود دارد، اما همیشه بهتر است درمان های خانگی را امتحان کنیم، چون هر دارویی در طی دوران بارداری با احتمال بالایی روی جنین تاثیر می گذارد. اینجا چند نمونه درمان خانگی را معرفی می کنیم:

  • روزانه یک قاشق پر عسل را همراه یک لیوان شیر گرم مصرف کنید.
  • بابونه یا چای زنجبیل بنوشید.
  • برای کمک به گوارش بادام بخورید.
  • به طور منظم آب نارگیل را که به عنوان یک خنثی کننده طبیعی اسید عمل می کند، میل کنید.
  • برای کم کردن تولید اسید معده سرکه سیب مصرف کنید.
  • از نارون قرمز که همچنین در طی بارداری پیشنهاد شده و بی خطر محسوب می شود، استفاده کنید.

درمان های دارویی برای درد قفسه سینه در بارداری

همیشه پیشنهاد می شود که با یک پزشک صرف نظر از شدت درد قفسه سینه، مشورت کنید. درمان ممکن است شامل افزایش مصرف آهن، کلسیم و منیزیم برای تکمیل رژیم غذایی و جلوگیری از درد قفسه سینه باشد.

چه زمانی به متخصص قلب و عروق مراجعه کنیم؟

دانستن این که در مورد درد قفسه سینه چه زمانی کمک بخواهیم مهم است. برای این هدف چند شاخص را دنبال کنید:

  • درد قفسه سینه ای که شدید بوده و شبانه هنگام دراز کشیدن تجربه می شود، می تواند شاخص بیماری های عروق قلبی باشد.
  • حسی شبیه تیر کشیدن در سمت چپ قلب که غیر قابل تحمل است می تواند شاخص حمله شدید قلبی باشد.
  • درد قفسه سینه می تواند با بی حسی در بازوان، سرگیجه، تنگی نفس، عرق سرد، استفراغ ادامه دار و سختی در نفس نمایان شود.
  • درد در قفسه سینه هنگام تنفس عمیق، عطسه یا سرفه ممکن است شاخص التهاب پلور باشد که در واقع آماس پوشش ریه است و مراقبت های فوری پزشکی را نیاز دارد.
  • حس سوزش شدید بالای قفسه سینه که هنگام کش آمدن زیاد می شود می تواند نمونه یک فتق هیاتال باشد.
  • ورم یک یا هر دو ران پا همراه درد تیز در قفسه سینه می تواند شاخص بیماری ترومبوز ورید عمقی باشد.
  • درد تیز در میانه قفسه سینه که هر بار چند دقیقه دوام می آورد و سپس آرام می شود می تواند شاخص حمله قلبی باشد.

این ها نشانه های هشداری هستند که در صورت بروز در مادران باردار باید بصورت اورژانسی درمان شوند و نیازمند مراجعه به متخصص قلب و عروق هستند. هرچند حتی زمانی که درد شدید و مکان آن مشخص نیست، بهتر است با پزشک مشورت کنید.


دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی.‍‌‍‍‌‍‌‌‌‌‌
جهت مراجعه حضوری به مطب با شماره ۰۲۱۲۲۸۹۴۰۸۶ تماس بگیرید.

امتیاز به این مطلب :

جهت درج امتیاز بر روی ستاره کلیک کنید

امتیاز متوسط 0 / 5. امتیاز شما: 0

هیچ نظری تا کنون ثبت نشده ! اولین نفر باشید.

مطب دکتر آرزو خسرو متخصص قلب و عروق

دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی

دکتر آرزو خسروی از برجسته ترین متخصصین قلب و عروق در تهران و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تهران می باشند. دکتر خسروی، عضو انجمن اکوکاردیوگرافی ایران، اروپا و آمریکا در زمینه انجام انواع تست قلب، انواع اکوکاردیو گرافی برای خانم ها و آقایان محترم آماده ویزیت بیماران عزیز در مطب و بیمارستان های طرف قرارداد می باشد.

اشتراک گذاری :

مقالات اکو