متخصص قلب و فوق تخصص اکو قلب

ریواروکسابان جایگزین قرص وارفارین

بعضی از بیماران به خاطر عوارض و تداخل های زیادی که قرص وارفارین دارد به دنبال جایگزین های آن می گردند. در این مقاله کوتاه نام جایگزین های قرص وارفارین را آورده ایم و درباره مزایا و معایب آن صحبت کرده ایم. اما بیشترین قرصی که در ایران به عنوان جایگزین وارفارین تجویز می گردد قرص ریواروکسابان است.

وارفارین یکی از معروف‌ترین داروهای ضد انعقاد خون است و در درمان ترومبوز عروقی شدید مصرف می‌شود. ترومبوز حالت لخته شدن خون در رگ‌ها است و بسیار خطرناک است.

وارفارین علاوه بر فواید، دارای عوارضی نیز است. مصرف دارو باید تحت نظر پزشک باشد و صورت مصرف وارفارین همراه با داروهای دیگر ملزم به رعایت برخی نکات در رژیم غذایی است. جایگزین‌های دیگری که امروز به‌جای وارفارین وجود دارد همانند این دارو علاوه برداشتن فایده، عوارضی در پی‌دارند.

تداخل های قرص وارفارین

جایگزین‌های وارفارین

 

امروزه داروهایی هستند که به‌عنوان جایگزین برای وارفارین مصرف می‌شود. این دارو معمولاً به‌صورت قرص و آمپول‌های زیر جلدی هستند. در جدول زیر نام داروهای جایگزین وارفارین نشان داده‌شده است.

اشکال دارویی نام تجاری نام دارو
قرص Eliquis Apixaban
قرص Pradaxa Dabigatran
آمپول Fragmin Dalteparin
قرص Savaysa Edoxaban
آمپول Lovenox Enoxaparin
آمپول Arixtra Fondaparinux
قرص Xarelto Rivaroxaban

عملکرد ریواروکسابان و داروهای جایگزین

این داروها همانند وارفارین، مانع انعقاد خون هستند؛ اما نحوه عملکرد این داروها متفاوت است. به‌طوری‌که در مراحل مختلف روند انعقاد خون تأثیر می‌گذارند. ازاین‌رو این تمایز باعث سهولت در مصرف دارو شده است.

مزایا 

داروهای جدید در مقایسه با وارفارین دارای مزایا بیشتری هستند. عملکرد آن‌ها به‌محض مصرف نسبت به وارفارین سریع‌تر بوده و تأثیر دارو با قطع مصرف آن به پایان می‌رسد. همچنین برای تعیین سطح رقیقی خون نیازی به آزمایش‌های بسیار نیست. این داروها با مصرف داروهای دیگر تداخل ندارد و نیز تأثیری در رژیم غذایی فرد نمی‌گذارد.

نقاط ضعف داروهای جدید جایگزین وارفارین

داروهای جدید جایگزین وارفارین دارای کاستی‌هایی هستند. به‌عنوان نمونه این داروها فقط با عنوان تجاری موجود بوده و بسیار گران‌قیمت هستند. ازاین‌رو ممکن است شرکت بیمه از تقبل هزینه آن سر باز زند. در مواردی نیز ممکن است در صورت تائید بیمه هزینه آن به‌صورت کلی و یا قسمتی از آن تقبل می‌شود.

برای داروهای جدید تاکنون هیچ پادزهری وجود ندارد و اثر طولانی‌مدت آن بر بیمار هنوز مشخص نیست.

پیشگیری از ترومبوز عروقی شدید

 ترومبوز عروقی شدید به انعقاد خون در رگ‌ها اطلاق می‌گردد و معمولاً در رگ‌های پا است. خون از طریق سیاهرگ‌هایی به قلب بازمی‌گردد. جریان خون درون سیاهرگ‌ها کندتر از سرخرگ‌ها است و این به دلیل عدم فشار از ناحیه قلب است. درزمانی که بدن تحرک نداشته باشد، این جریان حتی کندتر نیز می‌گردد. زمانی که سرعت جریان خون داخل رگ‌ها کم شود خطر انعقاد خون افزایش می‌یابد. این مسئله درون رگ‌های خونی بزرگ‌تر که خون بیشتری در آن‌ها جریان دارد شدیدتر است.

ترومبوز عروقی شدید در افراد کم‌تحرک که ممکن است به دلیل عمل جراحی، تصادف و پیری دارای فعالیت کمتری باشند بیشتر شایع است. این دسته از افراد در معرض بیشتر خطر ترومبوز عروقی شدید هستند.

ترومبوز عروقی

وارفارین و داروهای جایگزین آن‌که توسط پزشک به‌منظور پیشگیری یا درمان ترومبوز عروقی شدید تجویز می‌گردد، باید به‌صورت منظم و طبق دستور پزشک مصرف شود. درصورتی‌که ترومبوز عروقی درمان نگردد، لخته خونی بزرگ‌تر شده و درون رگ‌ها به حرکت درمی‌آید و ممکن است از طریق جریان خون وارد قلب شود. سپس ازآنجا وارد رگ‌های باریک‌تر که به سمت ریه می‌رود شده و باعث مسدود شدن جریان خون می‌گردد. به این حالت که منجر به مرگ فرد می‌شود آمبولیسم ریوی گویند.

توصیه

همان‌طور که گفته شد داروهای جایگزین وارفارین وجود دارد که برای پیشگیری و درمان ترومبوز عروقی تجویز می‌شود؛ اما در مورد داروهای جدید باید نکات زیر را به خاطر داشت:

  • داروهای جایگزین وارفارین علاوه بر مزایا دارای عوارض نیز هستند.
  • داروهای جایگزین وارفارین فقط توسط پزشک و فقط برای افرادی که مورد تشخیص پزشک، تجویز می‌گردد.
  • ازآنجاکه ممکن است شرکت بیمه هزینه این داروها را تقبل نکند ممکن است خرید این داروها به‌صورت آزاد باشد.
  • روند کامل پیشگیری و درمان ترومبوز عروقی بسیار مهم و حائز اهمیت است.

دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص اکوکاردیوگرافی

برای پرسش از دکتر بر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.



سیستم پرسش و پاسخ

پیگیری سوال قبل


پیگیری سوال قبل

ثبت سوال جدید


ثبت سوال جدید

© همیار سیستم

1
پرولاپس میترال وضربان شکمی

سلام اقای دکترخسته نباشید 25 ساله ازتهران یک ساله که دچارافتادگی خفیف دریچه میترال شدم بیماری مادرزادی کلا توخانوادمون ندارم فقط من این طوری شدم رفتم دکتربهم قرص سواتالول 80 ووراپامیل 50 داد دوماه مصرف کردم وبعدیک روز صبحاحساس نبض درشکم کردم که بعد احساس نبض رفتم دکترقلب خوب بهم گفت این قرص ها رونخور این ها گشادی عروق خونی میاره وبعد گفت سونوگرافی ازرگ اعورت بگیر گرفتم گفت قطر14mmداردوپلاک واریسم نداردودکترقلب بهم متروپرالول 50 واسپیرین80 دادودوماهی هست مصرف میکنم گفت دکتربرو دکتراعصاب قرص گاباتین 100 وقرص ضداسترس وافسردگی داد ولی اثری ندیدم الانم نمیتونم زیاد راه برم بعد احساس این نبض شکمی فعالیت روزانه ام خیلی کم شده چون نمیتونم راه برم ببخشید خانم دکترهولترمانیتورنیگ هم گرفتم ازبیمارستان لواسانی نرمال بوده وپرولاپس میترال خفیف من شش ماه پیش اکو گرفتم احتمال داره یعنی پیشرفت کرده باشه اخه من خداروشکر نفس تنگی یاتپش بالاندارم فشارهم رو11ویا12 هست وفقط ازمایش ندادم تازگی وسی تی انژیوگرافی هم نگرفتم توسونوگرافی تشخیص نداده نمیشود چرادکترقلب به من نگفت پس انژاگرافی هم برم یک بار فقط مشکل من زیاد توراه رفتن دارم که قدم به قدم نمیتونم بردارم زیاد بانبض که کل بدنم نبض رواحساس میکنم مشاهده پاسخ دکتر
2
سنگینی در قسمت پایین قفسه سینه

با سلام و سپاس : حدود سه ماه است که علاوه بر تپش قلب ، بعضی روزها یا زمان ها بارها نفس کم می آورم. به متخصص مراجعه کردم. نوار قلب 24ساعته و اکو گرفتند، مشکل قلبی نبود. اما سنگینی قفسه سینه به شدت مرا رنج می دهد. اصلا اهل تلقین نیستم ولی بعد از چند ماه احساس نگرانی می کنم. برای آنکه نفس کم نیاورم، ناخودآگاه سرفه می کنم . احساس سنگینی پایین قفسه سینه گاهی بعد از غذا خوردن بیشتر می شود. البته در چند ماه اخیر به شدت احساس خستگی هم می کنم . امروز برای اولین بار روی تردمیل نفسم تنگ و احساس سنگینی قفسه سینه ام بیشتر شد . چه اقدام دیگری باید انجام دهم؟
با سپاس فراوان.
مشاهده پاسخ دکتر
3
قلب کودکان

با سلام وخسته نباشید کودک را برا معاینه به دکتر برده بودیم که ایشان اعلام نمودند در قلبشان صدای اضافی است و ارجاع دادند به متخصص قلب اگر ممکنه در این خصوص راهنمایی بفرمایید. مشاهده پاسخ دکتر
4
مشاوره قلبي

سلام ، سرکار خانم دکتر خسروي در سال 91 با عمل باز قلب ترميم دريچه ميترال شده ام و تا کنون روزانه 2 قرص پرو پنانولول مصرف ميکنم 47 سال دارم (قرص چربي خون نيز مصرف ميکنم )ميخواستم بدانم روزه ميتوانم بگيرم ؟از بهد از عمل دکتر قلبم اجازه نداده ولي فعلا ايران نيست مشاهده پاسخ دکتر
5
DVT

من روزي يك عدد قرص زالربان 20 ميلي گرم ميخورم ,ولي عدد پي تي اي ان ار من در حد نرمال است .آيا اين مورد طبيعي است.
بيماري بنده ايجاد لخته خون در پشت پاي چپ است. DVT
مشاهده پاسخ دکتر
6
درد دست چپ و پشت درد

با سلام من الان مدتی هست دست درد و پشت درد دارم می خوام ببینم مشکل قلبی دارم در صورتیکه نوار قلبی و اکو گرفتم و تست ورزش و ازمایش هیچ مشکلی ندارم میتونید مرا راهنمایی کنید مشاهده پاسخ دکتر
7
قلب نوزاد

با سلام خدمت خانم دکتر و با تشکر از شما بابت کمک به مردم. من نوزاد دختری دارم که 25اردیبهشت 97 سن اش 3ماه میشه در 15 روز اول تولد به دکتر کودکان نشون دادیم دکتر گفت که قلب اش صدای اضافی داره . تا الان 4 بار تحت نظر متخصص قلب کودکان بودیم طی این 3 ماه، 4 بار اکو شده.یک سوراخ 3میلی بطنی vsd داره آخرین باری که 23اردیبهشت رفتیم دکتر براش یک دارو نوشت و گفت هر 12 ساعت 0.4 میل بهش بدید و دوباره 2 ماه دیگه بیاریدش. نام دارو "لانوکسین 0/05" هست می خواستم بینم این دارو چقدر عوارض داره. و اگر داره عوارض اش کوتاه مدت، بلند مدت یا دائمی و مادام العمر هست. در ضمن بچه افزایش وزن داره خوب شیر می خوره و هیچ علامتی هم نداره فشار ریه اش هم رو دکتر راضی بود . با تشکر از لطف شما مشاهده پاسخ دکتر
8
پرولاپس میترال وضربان شکمی

سلام .25 ساله ازتهران یک ساله دچارپرولاپس میترال شدم ورفتم دکترقرص سوتالول 80 وورپامیل 40 دادخوردم دوماه شد بعد من احساس نبض درشکم کردم یک روز بعد مصرف دارو ها رفتم دکتر قلبی دیگه گفت قرص اشتباه بهت داده سونوگرافی گرفت ازارگ اعورت گفتم قطراعورن 14 هست نرماله وضربان شکمی دارم الانم که نمیزاره راه برم ازوقتی نبض توشکم پیداکردم مشکل شده واسم زندگی فعالیت روزانه ندارم الان هم یه نصفه متورال 50 درسه وقت روز میخوردم واسپیرین 80 خواهش میکنم منوراهنمایی کنید ممنون مشاهده پاسخ دکتر
9
میوکاردیت قلب

سلام.خسته نباشید.خواهش میکنم به سوالم جواب بدید‌.پسرم هنگام تولد مشکلasdو vsdداشت.دکتر برایش دارویی تجویز نکرد و گفت خود به خود خوب میشه.در۸ ماهگی که مراجعه کرد سوراخ ها بسته شده بودن اما مشکل میوکاردیت پیدا کرد و درصد efقلبش به سی درصد رسیده بود.دکتر برایش دیگوکسیت و کاپتوپریل و کارودیلول تجویز کرد.الان دو ساله که دارو مصرف میکنه.یه بار داروهاش رو قطع کردن اما دوباره درصد پایین اومد.در آخرین اکو efبه ۶۶ درصد رسیده بود.اما دکتر گفتن بزرگی بزن چپ داره باید همیشه دارو بخوره.تو رو خدا بگید یعنی میوکاردیت دیگه خوب نمیشه؟ تاکی باید داد و بخوره؟ بزرگی بطن چپ خطرناکه و آیا ممکنه وضعش از این بدتر بشه و کار به پیوند قلب برسه؟ممنونم مشاهده پاسخ دکتر
10
سوراخ vsd

دخترم دوتا سوراخ کوچک ومتوسط دارد دکتر ملکان گفته باید عمل بشه وزنش کمه 6 ماهشه 4700 وزن تولدش 2430 بوده ایا این عمل ممکنه براش خطر ناک باشه مشاهده پاسخ دکتر