درمان سریع تپش قلب
افراد زیادی به مطب های متخصصین قلب و عروق مراجعه می کنند و از تپش قلب خود شکایت می کنند. معمولا پزشک بعد از معاینه و چکاپ قلبی علت تپش قلب را تشخیص می دهد. در این مقاله به بررسی علل و عوارض تپش قلب می پردازیم.
فهرست موضوعات
ضربان قلب نرمال
تعداد ضربان قلب طبیعی بزرگسالان در حالت استراحت بین 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. اگر ضربان قلب شما بین این دو عدد باشد یعنی تپش قلب ندارید. به طور کلی ضربان قلب پایین در حالت استراحت نشان دهنده ی عملکرد کارآمدتر قلب و تناسب بهتر قلبی عروقی است. برای مثال یک وزرشکار حرفه ای ممکن است در حالت استراحت ضربان قلبی حدود 40 داشته باشد.
ضربان قلب پایین
به ضربان قلب پایین برادی کاردی می گویند. معمولا اگر در بزرگشالان در حالت استراحت ضربان قلب آن ها کمتر از 60 ضربان در دقیقه باشد دچار ضربان قلب پایین می باشند.
ضربان قلب بالا
به ضربان قلب بالا تاکی کاردی نیز می گویند. به طور کلی، برای بزرگسالان، ضربان قلب بیش از 100 ضربان در دقیقه (BPM) بیش از حد سریع در نظر گرفته می شود و این افراد دارای ضربان قلب بالا می باشند و باید سریعا به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایند.
علت اصلی ایجاد تپش قلب
تپش قلب ممکن است در قفسه ی سینه، گلو و یا گردن احساس شود. تپش قلب می تواند اذیت کننده و حتی نگران کننده باشد در صورتی که معمولا جدی و خطرناک نیست و معمولا بعد از مدتی خود به خود از بین می رود.
بیشتر اوقات علت تپش قلب ناگهانی می تواند استرس، نگرانی یا به دلیل مصرف بیش از اندازه ی کافئین، نیکوتین یا الکل به وجود می آید.
چه قرصی تپش قلب را بالا میبرد؟
چندین قرص می توانند سیگنال های الکتریکی قلب شما را تحت تأثیر قرار داده و ضربان قلب شما را سریعتر کنند. چند نمونه از این دارو ها عبارتند از:
❌ داروهای آسم
❌ قرص های ضد احتقان و داروهای سرماخوردگی.
❌ داروهای غیرقانونی مانند کوکائین یا آمفتامین.
❌ برخی از قرص های فشار خون و قلب.
❌ برخی از قرص های افسردگی و اضطراب.
❌ داروی تیروئید.
داروهای غیرقانونی مانند کوکائین یا آمفتامین نیز می توانند باعث تغییر در ضربان قلب یا ریتم شما شوند.
درمان تپش قلب
برای تپش قلب چکار کنیم؟ به جز در مواقعی که پزشک شما متوجه وجود یک مشکل قلبی می شود، تپش قلب به ندرت نیاز به درمان دارد. در عوض پزشک شما راه هایی برای مقابله با ایجاد تپش نامنظم قلب و درمان قطعی تپش قلب به شما می آموزد.
اگر تپش قلب شما در اثر یک بیماری مانند آریتمی به وجود آمده باشد، پایین اوردن تپش قلب شما با تمرکز بر روی آن بیماری به انجام می رسد.
چه داروهایی برای درمان تپش قلب استفاده می شوند؟
برای تپش قلب چی خوبه؟ بعضی از داروهای درمان تپش نامنظم قلب شامل موارد زیر هستند:
- متوپرولول
- پروپرانولول
- آتنولول
- بلاک کننده های کانال کلسیم
بهبود تپش قلب با قرص پروپرانولول
⚠ توجه: این داروی پایین اوردن ضربان قلب ممکن است برای درمان درد قفسه ی سینه، درمان فشار خون بالا و یا بی نظمی ضربان قلب تجویز شوند.
آیا تپش قلب خطرناک است؟
هر چند این مشکل ممکن است ناخوشایند باشد، اما معمولا بی خطر است. در موارد نادر تپش قلب بالا ممکن است یکی از علائم مشکل های جدی قلبی مانند آریتمی (تپش نامنظم قلب) باشد که نیازمند درمان هستند.
چگونه تپش قلب را متوقف کنیم؟
✔ کاهش استرس و نگرانی ها برای درمان تپش قلب
تکنیک های ریلکسیشن (آرامش بخش) مانند یوگا و تنفس عمیق درمانی را تمرین کنید.
✔ دوری از محرک ها
محرک ها مانند کافئین، نیکوتین، بعضی از داروهای سرماخوردگی و نوشیدنی های انرژی زا میتوانند ضربان قلب شما را تند تر یا نامنظم کنند. با عدم مصرف این محرک ها می توانید به درمان ضربان قلب بالا کمک کنید.
✔ خم شدن و آب سرد
خم شدن و استفاده از آب سرد می توانند سبب تحریک عصب واگ و کمک به کنترل ضربان قلب شوند. تنفس عمیق به آرام شدن شما کمک می کند و استرس ناشی از تپش قلب شما را می کاهد.
اگر تپش غیر طبیعی قلب شما به دلیل بیماری قلبی و نقص در پالس های الکتریکی رگ های خونی باشد، نیاز است که عمل ابلیشن انجام گردد. جهت اطلاعات بیشتر بر روی دکمه زیر کلیک کنید:
✔ اجتناب از داروهای غیر قانونی (مخدر ها)
✔ انجام مانور والسالوا
درمان تپش قلب و اضطراب
در حالی که اضطراب می تواند باعث تپش قلب شود، با یادگیری تکنیک های آرام سازی و صحبت با یک روانشناس یا روانپزشک و مصرف داروهای تجویز شده توسط آن ها می توانید استرس و اضطراب خود را کاهش دهید. اگر فکر می کنید تپش قلب شما می تواند ناشی از اضطراب باشد حتما قرار ملاقات با روانپزشک را ترتیب دهید.
برای تپش قلب چه بخوریم؟
آب بنوشید. کمبود آب بدن می تواند باعث تپش قلب شود. خون شما حاوی آب است، بنابراین وقتی بدن شما کم آب می شود، خون شما غلیظ می شود. هر چقدر خون غلیظ تر باشد، انتقال آن برای قلب از طریق رگها سخت تر می شود. که می تواند ضربان نبض شما را افزایش دهد و به طور بالقوه منجر به تپش قلب شود.
در رژیم غذایی خود خوراکی هایی را مصرف کنید که حاوی پتاسیم، کلسیم و منیزیم باشد. مواد غذایی مانند سبزیجات، سیب زمینی، موز، لبنیات، آجیل ها، ماهی و … برای درمان قطعی تپش قلب بالا مناسب می باشند.
آیا ممکن است در اثر مضطرب بودن دچار تپش قلب شوید؟
در بسیاری از افراد، تاکیکاردی فوق بطنی یک پدیده ی تصادفی بوده و با ورزش و دیگر فعالیت ها ارتباطی ندارد. تاکیکاردی فوق بطنی باعث ایجاد علائمی از قبیل تپش قلب، احساس سبکی سر، ناراحتی قفسه سینه و کوتاه شدن نفس ها شده و ممکن است باعث ایجاد صدمات جدی در شما شود. ذهن شما پاسخ می دهد و میتواند سبب ایجاد علائم بیشتری از اضطراب و وحشت شود.
عوارض تپش قلب
تپش قلب به جز این که یک مشکل قلبی است، عوارض جانبی دیگری نیز به ایجاد می کند. در تپش قلب ناشی از مشکلات قلبی، عوارض زیر ممکن است اتفاق بیافتد.
❇ غش کردن
اگر ضربان قلب شما سریع شود، ممکن است فشار شما بیافتد و باعث غش کردن شما شود. اگر شما بیماری قلبی مانند بیماری های قلبی مادرزادی و مشکلات دریچه ی قلبی داشته باشید، امکان به وجود آمدن این حالت بیشتر است.
❇ ایست قلبی
ایست قلبی در اثر تپش قلب نادر است. تپش قلب می تواند سبب آریتمی های تهدید کننده ی حیات شود و همچنین ممکن است سبب توقف تپش موثر قلب شود.
❇ سکته ی مغزی
تپش قلب می تواند سبب فیبریلاسیون دهلیزی شود، وضعیتی که در آن ضربان طبیعی قلب مختل می شود و خون در یک ناحیه تجمع یافته و می تواند سبب ایجاد لخته شود. این لخته ممکن است کنده شود و شریان های مغزی را مسدود کند و سبب سکته ی مغزی شود.
❇ نارسایی قلبی
این عارضه در صورتی به وجود می آید که قلب برای مدتی طولانی نتواند خون را به خوبی پمپاژ کند و این موضوع باعث آریتمی و فیبریلاسیون دهلیزی شود. بعضی اوقات کنترل آریتمی که سبب انواع نارسایی قلب شده است، می تواند عملکرد قلب را بهبود ببخشد.
بیشترین دلایلی که باعث نارسایی قلبی می شوند شامل حمله قلبی قلبی، فشار خون بالا، فیبریلاسیون دهلیزی، بیماری های دریچه قلب و کاردیومیوپاتی است.
تشخیص تپش قلب
اگر پزشکتان گمان کند که شما تپش قلب دارید، با گوشی پزشکی به صدای قلب شما گوش خواهد داد. پزشک شما ممکن است به دنبال مشکلات پزشکی مانند تورم غده ی تیروئید که مسبب تپش قلب شما هستند، باشد. دیگر آزمایش هایی که ممکن است پزشک شما درخواست کند، شامل موارد زیر هستند:
✅نوار قلب
در این آزمایش غیرتهاجمی، فرد کارشناس یک سری وسیله روی قفسه سینه شما قرار می دهد که آن ها ضربان های الکتریکی قلب شما را ثبت می کنند.
نوار قلب به پزشک شما کمک می کند تا هر نوع بی نظمی ضربان قلب و مشکلات ساختاری ای که می توانند باعث تپش قلب شوند را تشخیص دهد. این آزمایش ممکن است هم در زمان استراحت و هم در زمان ورزش انجام شود.
✅مانیتورینگ هولتر
مانیتور هولتر یک وسیله ی قابل حمل است که شما آن رو می پوشید تا نوار قلب جاری شما، معمولا برای 24 تا 72 ساعت را ثبت کند. این وسیله در هنگامی که پزشک نتواند با استفاده از نوار قلب متداول علت تپش نامنظم قلب را تشخیص دهد، استفاده می شود.
✅ثبت وقایع
اگر شما همچنان بعد از استفاده از مانیتور هولتر هیچ بی نظمی ضربان قلبی نداشتید، پزشک شما ممکن است از یک وسیله برای ثبت وقایع قلبی شما استفاده کند.
شما تا جای ممکن در طول روز این وسیله را می پوشید و در هنگامی که با علائم تپش قلب مواجه شده، دکمه ی دستگاه را فشار می دهید تا شروع به ثبت وقایع کند. ممکن است نیاز باشد برای چند هفته از این دستگاه استفاده کنید.
✅اکوی قلب
اکوی قلب یک آزمایش غیر تهاجمی است که شامل سونوگرافی قفسه ی سینه می شود. این کار یک تصویر را ارائه می دهد که نشان دهنده ی ساختمان و عملکرد قلب می باشد. با عبور امواج سونوگرافی از قلب شما، یک کامپیوتر آن ها را تحلیل کرده و یک تصویر متحرک روی مانیتور نشان می دهد.
درد قفسه سینه همیشه علامت یک بیماری قلبی یا سکته قلبی نیست. گاهی حمله عصبی نیز می تواند دردی شبیه به درد قلبی را ایجاد کند. با این حال اگر سنگینی قفسه سینه با علائمی مانند تب، سرفه و بی حالی همراه شود، می تواند نشان دهنده ی کرونا باشد. از کجا بدانم درد سینه من عصبی است یا حمله قلبی یا ناشی از کرونا؟
دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص اکوکاردیوگرافی
برای پرسش از دکتر بر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.
جهت آسایش و حفظ سلامتی شما بیماران عزیز از اول فروردین ماه، سیستم ویزیت آنلاین در این سایت فعال شده است. شما می توانید به جای پرسش از دکتر و یا مراجعه حضوری، به صورت تلفنی با پزشک متخصص صحبت کنید. برای این کار روی ویزیت تلفنی کلیک کنید