متخصص قلب در تهران

عوارض داروهای شیمی درمانی بر روی قلب چیست؟

شیمی درمانی ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی از جمله ضعف عضله ى قلب (کاردیومیوپاتی) و اختلالات ریتم (آریتمی) را افزایش دهد. همچنین برخی از انواع شیمی درمانی ممکن است خطر سکته ى قلبی را افزایش دهند.

خوشبختانه، بیماری قلبی ناشى از شیمی درمانی نادر است و همه ى داروهای شیمی درمانی باعث ایجاد آسیب قلبى به عنوان عارضه ى جانبى نمى شوند. برخی از درمان های ضد سرطان ممکن است با تضعیف عضله ى قلب باعث آسیب موقت به قلب شوند.

 

داروهایی که سبب تضعیف عضله قلب می شوند

آسیب رسیدن به قلب بیشتر از هر چیز به میزان داروی مصرفی در پروسه شیمی درمانی مرتبط است. از جمله داروهای شیمی درمانی که در آسیب رساندن به قلب تاثیر دارند می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

✅ یک کلاس از داروهای شناخته شده به عنوان آنتراسیکلین ها مانند دوکسوروبیسین (آدریامایسین) یا دانوروبیسین (سروبیدین و دانومایسین) احتمال آسیب رساندن به قلب را دارند. اپیروبیسین (فارموروبیسین) و آیداروبیسین (آیدامایسین) نیز می‌توانند منجر به آسیب عضله قلب در بیماران شیمی درمانی شوند.

✅ داروهای جدیدتر مانند ترستوزوماب ( هرسپتین ) و پرتوزوماب ( پرجتا ). این ها داروهایی هستند که برای حمله به پروتئین HER2 در برخی از سرطان های سینه و سایر سرطان ها طراحی شده اند.

آنچه باید درباره اثرات داروی تراستوزوماب بر قلب بدانید!

شانس آسیب قلبی وارد شده از آنتراسیکلین ها به میزان کل دریافت شده در طول زندگی شما بستگی دارد. پزشک شما به دقت کنترل مى کند که چه میزان از این داروها را دریافت مى کنید. تضعیف قلب از طریق داروهای هدایت کننده HER2، مانند ترستوزوامب، به دوز کل عمر مرتبط نیست و اغلب برگشت پذیر است.

✅ بعضی از داروهای شیمی درمانی مانند taxanes می توانند ریتم قلب را غیر طبیعی کنند. این معمولا به طور موقت در طول تجویز داروها رخ می دهد، بنابراین اگر احساس سرگیجه یا ضعف دارید، به پرستار شیمی درمانی یا پزشک خود اطلاع دهید.

✅ داروهای فلوروآورواسیل و کپسیباتین (Xeloda) می توانند باعث ایجاد اسپاسم عروق کرونر و سکته ى قلبی شوند. این حالت زمانى که مصرف دارو متوقف شود، به حالت عادى باز مى گردد. اگر در هنگام استفاده از این داروها دچار درد شدید قفسه سینه یا تنگی نفس شدید، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. اگر علائم شدید است، به نزدیکترین اورژانس بروید یا آمبولانس خبر کنید.

 اگر پزشک شما داروهای شیمی درمانی را که ممکن است بر روی قلب تاثیر بگذارد انتخاب کند، قبل از شروع درمان، تست عملکرد قلب انجام مى شود. در طول درمان ممکن است نیاز به نظارت قلب دوره ای داشته باشید. اگر در خانواده تان سابقه ى بیمارى قلبى وجود دارد، پزشک ممکن است نوع دیگری از شیمی درمانی را پیشنهاد کند.

عوامل خطر

فاکتورهایی که می‌توانند خطر آسیب رسیدن به قلب بیمار در پروسه شیمی درمانی را افزایش دهند، عبارتند از:

  • درمان شدن با ترکیبی از داروهای شیمی درمانی
  • در افراد جوان و بزرگسال ریسک آسیب رسیدن به قلب در پروسه شیمی درمانی بیشتر است.
  • سابقه بیماری و ناراحتی های قلبی در بیمار
  • انجام پرتو درمانی در بخش سینه: اگر فردی در گذشته پرتو درمانی را در ناحیه مدیناستیوم (فضای بین سینه و شش ها) انجام داده باشد، ریسک آسیب رسیدن به قلب حتی در صورت مصرف کم داروهای شیمی درمانی نیز وجود دارد.

درمان سرطان و بیماری قلب

علائم آسیب قلبی در پروسه شیمی درمانی

از جمله این موارد می‌توان به علائم زیر اشاره داشت:

❇ ضربان قلب نامنظم

❇ ضربان قلب سریع (تاکیکاردی)

❇ تنگی نفس

❇ سرفه های خشک

❇ بزرگ شدن دست ها یا پاها

❇ خستگی

❇ نارسایی احتقانی قلب (قلب در این شرایط خون را به صورت موثر پمپاژ نمی کند)

این علائم ممکن است در حین انجام شیمی درمانی بر روی فرد بروز نکنند. گاهی اوقات تاثیرات روی قلب ممکن است تا هفته ها یا ماه ها بعد از انجام شیمی درمانی خود را نشان ندهند. آسیب به قلب ممکن است همیشگی باشد.

تشخیص آسیب قلبی در شیمی درمانی

برای تشخیص آسیب دیدن قلب در پروسه شیمی درمانی آزمایشاتی انجام می‌شوند که پزشک معالج از عملکرد صحیح و مناسب قلب و یا ایجاد تغییرات احتمالی در آن مطلع شود:

✅ الکتروکاردیوگرافی (ECG)

✅ اسکن چندگانه (MUGA)

✅ اکوکاردیوگرافی

 

تاثیر پرتو درمانی بر روی قلب

برخی از سرطان ها نیاز به پرتو درمانی دارند. اگر مساحت بدن شما که پرتو را دریافت مى کند شامل قلب باشد، خطر ابتلا به کاردیومیوپاتی، بیماری عروق کرونر و حمله قلبی افزایش می یابد. ترکیبی از پرتو و شیمی درمانی می تواند خطر ابتلا به آسیب های قلبی را افزایش دهد. با این وجود، پزشک شما می تواند اقدامات لازم را برای کاهش این خطرات انجام دهد.

برخی داروهای مربوط به شیمی درمانی می‌توانند باعث آسیب دیدگی عضله قلب در بیماران شوند. داروهای آنتراسیکلین به صورت معمول تغییراتی را در عضله قلب انسان ها ایجاد می‌کنند. احتمال آسیب رسیدن به قلب بسته به نوع شیمی درمانی متغیر است.

اجتناب و مدیریت

اگر پزشک معالج متوجه آسیب به قلب شود، میزان مصرفی داروها را کمتر کرده و یا ممکن است شیمی درمانی را متوقف کند تا آسیب بیشتر نشود.

گاهی اوقات داروی دیگری به نام دکسرازوکسان یا زاینکارت قبل از انجام شیمی درمانی به فرد داده می‌شود تا از آسیب دیدن قلب جلوگیری شود. راه دیگر برای جلوگیری از رسیدن آسیب به قلب حین شیمی درمانی، مصرف داروها توسط بیمار در پوشش چرب یا فرم لیپوسومال است.

در صورت بروز تغییرات در ریتم قلب، تنگی نفس یا نشانه های نگه داری مایعات نظیر اضافه وزن ناگهانی، باید سریعا به پزشک معالج یا تیم درمانی مراجعه شود. از سیگار کشیدن اجتناب کنید چرا که احتمال بروز مشکلات قلبی را افزایش می‌دهد. علائم همچنین می‌تواند به کمک موارد زیر مدیریت شوند:

✳ داروهایی جهت کمک به حذف مایعات اضافی در بخش قلب (دیورتیکس)

✳ داروهایی جهت قوی کردن و یا آرام شدن قلب

✳ تغییرات در رژیم غذایی نظیر کاهش مصرف نمک و چربی

✳ اکسیژن تراپی برای تنگی نفس حاد در بیمار

 

دکتر خسروی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص اکوکاردیوگرافی
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.
0

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شهروز چهارشنبه ۲۸ فروردین ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر..من ۳۸ سالمه ..چند روز پیش تست ورزش دادم بدلیل اینکه بعضی اوقات در هنگام دویدن دچار درد در ناحیه اطراف قفسه سینه میشدم..دکتر گفتن مشکلی نداری..ولی صبحش قرص متوهگزال ۴۷.۵ نصف خورده بودم..چون pvc هم دارم گاهی اوقات..آیا میتونه ایجاد اشکال کنه توی نتیجه تست یا اینکه مشکلی باشه توی تست ولی بواسطه مصرف متوهگزال نشون نده ؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی چهارشنبه ۲۸ فروردین ۹۸( 1 ماه پیش)


      سلام در صورتي كه ضربان قلبتون به طور كامل بالا نرفته باشه كه بسته به سن وجنس هر فرد متفاوت هست ، تست ميتونه كامل تلقي نشه و دقت لازم را نداشته باشه

  • تصویر کاربر ابوذر یکشنبه ۲۳ دی ۹۷( 5 ماه پیش) مشاهده پرسش
    باسلام.من 26سالمه سابقه اضطراب و پانیک افسردگی شدید و مصرف دارو دارم الان تقریبا بهترم.جدیدا بعضی مواقع هر روز و بعضی مواقع چند روزی یکبار موقع استراحت یا تغییر حالت از ایستاده به نشسته یا خوابیده احساس میکنم قلبم یک ضربه نمیزنه بعدش شروع میکنه محکم و با کوبیدن به تپش مثل لگد زدن..بعضی مواقع ریتمش بهم میزیزه بعضی مواقع نه همونجور منظم هست..بعض مواقع یکی یا دو و سه تا پشت سرهم اینجور میشم بعضی مواقع هم یکی دوضربه در میان اینجور میشم.و فقط احساس ناخوشایندی دارم .البته تعداد ضربان کلا نرمال است و میانگین 72 عدد.دکترهای زیادی مراجعه کردم اکو و نوار دادم گفتند مشکلی نیست فقط نارسایی خفیف میترال یا همون ام آر دارید که مهم نیست..و پرانول بهم دادن با نورتربپتیلین....البته کم خونی مینور و پرکاری تیرویید و مشکل نفخ و اسید معده هم دارم..الان میترسم که قلبم وایسته میشه راهنماییم بفرمایید خداخیرتون بده انشالله
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی یکشنبه ۲۳ دی ۹۷( 5 ماه پیش)

       

      سلام پركاري تيروييد ونفخ هر دو ميتونه سبب تشديد علايم بشه و ضربان نابه جا ايجاد كنه ، اگه اكو طبيعي بوده معمولا مشكلي نيست ، اكه تكرار شونده بود هولتر ٢٤ ساعته ريتم انجام بدين اگه از يك حدي بيشتر بود نياز به اقدام درماني  اختصاصي داره  و تيروييد را مجدد چك كنيد ، اضطرابتون را هم با دارو كنترل كنيد

  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 7 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام، خانمی ۳۲ ساله ام از دو سالی هست که موقع فعالیت دچار درد قلبی،درد زیر دنده ها و سرگیجه میشدم،سه ماه اخیر دچار هموبتیزی شدم چند روز پیش برونکوسکوپی کردم و مشکلی نبود ،اما در ریکاوری دچار حالت خفگی و درد قفسه سینه شدم، بعد از انجام نوار قلب گفتن مشکل داری و ۶ ساعت بستری بودم اما به علت نرمال بودن آزمایش خون مرخص شدم تا دو روز بعد هم درد شدید قلبی سرگیجه و آف شدید فشار خون داشتم،پیش متخصص قلب رفتم، گفتن به علت incomplet RBBB باید از نظر پاتولوژی های بطن راست بررسی شوم.....می خواستم بدونم که چه مشکلی در بطن راست وجود داره؟؟؟؟ و اینکه می ترسم بعد از اکو مری دوباره همین اتفاق بعد از برونکوسکوپی اتفاق بیفته! آیا به علت تزریق داروی آرامبخش اینجور اتفاقی برام افتاد یا نه؟؟؟.… با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷( 7 ماه پیش)
      احتمالا به سوراخ هاي بين دو دهليز شك كردن همچنين فشار شريان ريوي و بيماريهاي مادر زادي قلبي بايد بررسي بشن ، اگه در شرايط مناسب اكو مري انجام بشه انشالله مشكلي پيش نمياد
  • تصویر کاربر بهزاد یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    چند روز پیش فرزند دو ماهه ام رو با ارجاع پزشک اطفال پیش متخصص قلب در شهر زنجان بردیم و اکو گرفت و گفت تنگی دریچه ریوی داره ( عکسشو ضمیمه کردم براتون) و باید تحت نظر باشه ولی هیچ توضیح دیگه ای نداد و این مدت من و همسرم از ناراحتی نگرانی داغون شدیم. لطفا بگین چیکار باید بکنیم ، لازمه عمل بشه ؟ بیاریم تهران پیش شما ؟ لطفا لطفا لطفا کمکمون کنید اوضاع روحیمون خیلی بهم ریخته
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی یکشنبه ۸ مهر ۹۷( 8 ماه پیش)
      سلام و وقت به خير فعلا نياز به هيچ اقدامي نيست به طور دوره اي اكو بشن. ممكنه به مرور بهتر بشه و یا ممكنه در طي زمان تشديد بشه ، اگه شديد بشه درمانش بلون هست از بيماريهاي نسبتا ساده مادرزاديست.
  • تصویر کاربر نگار جمعه ۱۶ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما.بنده خانم ۳۰ ساله ای هستم که از ۱۹ سالگی دچار تپش قلب شدم و در اکو تشخیص پرولاپس میترال داده شد.از نظر بدنی قد ۱۷۱ و وزن ۴۹ کیلو دارم.در طول این سالها مکررا بخاطر تپش قلب به اورژانس و پزشکان قلب متفاوتی مراجعه کردم .گاها تجویز پرانول دادن که فشارم حتی با دوز پایین ۱۰ هم میافته.سابقه فقر اهن و مصرف قرص دارم.بارها تیروئیدما چک کردم و گفتن مشکل نداره.به تازگی هر روز احساس pvcهمراه با لرزش قلب در قسمت وسط سینه یا کنار پهلوی چپ مکررا دارم.مواقع خواب با رفتن به حالت ارامش پیش از خواب چیزی مثل پالس و برق گرفتگی قفسه سینه و دست و صورتما میگیره و نمیزاره بخوابم.هولتر هم پیش از این جریان دادم و هر کی یه چیز گفته یکی میگه بیخیالش شو یکی میگه فاصلهprزیاده یکی میگه از استرسه..بخاطر علائمم ۶ ساله زیر نظر روانشناس و دکتر اعصابم بودم و فایده ای نداشته...میشه راهنماییم کنید من چه کنم بخصوص با حالت جدید و افزایش پی وی سی و درد فقسه سینه و عرق در قسمت گردن و پایین و بالای لبم بعد از حس برق گرفتگی.نفخ شدید معده به حالت کیسه پر از اب هم دارم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی جمعه ۱۶ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش)
      سلام اگه علايم گوارشي داريد اون را هم درمان كنيد ، در ضمن اگه pvc ها زياد شدن مجدد هولتر ريتم انجام بديد و سپس بر اساس تعداد pvc و نوع ان تصميم گيري بشه ، همچنين افزايش وزن شما ميتونه به كاهش علايمتون كمك كنه
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۱ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    من بچه م دو روزه متولد شده و توی زایشگاه فهمیدن صدای اضافی قلب داره وقتی اکو گرفت دکتر گفت به احتمال 99% تا 2 ماه دیگه بسته میشه.
    خواستم ببینم ایا بسته میشه
    به خدا دارم دیوونه میشم
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی پنجشنبه ۱ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش)
      سلام نوع سوراخ متفاوته ، ولي اگه خيلي كوچك باشه با احتمال زياد بسته ميشه.
  • تصویر کاربر سمیه پنجشنبه ۱ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما بزرگوار، دختر یکساله ام ، سرما خورده دکتر بهم گفت سینش خس خس میکنه و ضربان قلبشو ضعیف میشنوه برای خس خس سینه دارو دادند گفتند ده روز دیگه برای معاینه قلبش بیار تا بشنوم چون سینش خس خس میکنه متوجه نمیشم از قلبه یا سینشه حال سوال من ایا این مورد جدیه ایا همچین اتفاقی می افتد، وعلت ضعیف بودنش چیه، یک نکته اینکه تمامیه فعالیت های روزانه اش کم نشده و حس خستگی و بی حالی درد هم ندارد
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی پنجشنبه ۱ شهریور ۹۷( 9 ماه پیش)
      سلام البته در مواردي كه به دلايل مختلف صداهاي تنفسي خيلي بلنده ممكنه صداي قلب شنيده نشه و اين نكته مهمي نيست ولي براي اطمينان بعد از بهبود سرماخوردگي حتما دوباره مراجعه كنيد.
  • تصویر کاربر فرح چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 10 ماه پیش) مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید .من خانمی ۵۶ ساله هستم که ۷سال پیش قلبموبالون انداختم.هیچ مشکلی نداشتم تااخیرا بعلت طپش شدید بعدازگرفتن اکو ونوارقلب ۴روزدربیمارستان بستری شدم.ازاون به بعد قرص وارفارین متورال روزی ۱ عدد وآمیوفارم روزی ۳ تا استفاده کردم .که ۲روزپیش ادارکاملا خونی داشتم.آزمایش سونوگرافی ازکلیه ها خوب بود.بعدتشخیص دادن بخاطروارفارین بود.البته من هرهفته پی تی خونموچک میکردم.یکدفه پی تی خونم ۴/۹شدوهمون باعث خونریزی درادارشد.حال ازشما سئوالی که دارم این است که آیا من میتونم قرصی جایگزین وارفارین کنم که تداخل غذایی ودارویی نداشته باشه.واینقدرپی تی خونموچک کنم.؟ یابطورکلی قرصی که عوارضش کمترازوارفارین هم باشه ببخشید که وقتتونوگرفتم.ممنون میشم پاسخ بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 10 ماه پیش)
      سلام بسته به نوع اريتمي ايجاد شده و اكو، ميشه داروي ديگه اي كه درد سرهاي وارفارين را نداشته باشه جايگزين وارفارين كرد ، لطفا با كل مدارك به متخصص قلب مراجعه كنيد.
  • تصویر کاربر بهار سه شنبه ۱۲ تیر ۹۷( 11 ماه پیش) مشاهده پرسش
    در خواست تفسیر نتیجه اکوکاردیوگرافی را دارم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی سه شنبه ۱۲ تیر ۹۷( 11 ماه پیش)
      سلام لطفا فایل اکو را پیوست کنید
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۲ تیر ۹۷( 11 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    من تقریبا 3 سال پیش دچار حملات پانیک میشدم و هنوز اضطراب سلامتی ناشی از اون همراه من هست...به دلیل ترس از ایست قلبی به فوق تخصص قاب مراجعه کردم اکو و تست ورزش انجام دادن و فرمودن که نارسایی بسیار خفیف دریچه آیورت و افتادگی خفیف میترال دارم.هم چنین فرمودن که مهم نیست..تا این که یک سال پیش تقریبا هفته ای یه بار دچار pvc میشدم به کلینیک آریتمی مراجعه کردم اکو تست ورزش و هولتر 72 ساعته تجویز کردن و پس بررسی اکوی توسط دکتر اونجا گفتن که کاملا سالم هست و تعداد پی وی سی ها بسیار کم هست و نیاز به پیگیری ندارد.ولی الان در یک ماهه گذشته تقریبا pvc های من زیاد شده الان تقریبا یه هفتس که هر روز برام روزی 5 6 بار اتفاق میفته...اتفاقا یک ماه پیش توسط دکتر اکو شدم و ایشون فرمودن همون نارسایی خفیف ایورت و افتادگی خفیف میترال و دارم ولی تا 2 سال آینده نیاز به بررسی نیست(قبلش هر 1 سال اکو میشدم)و در مورد pvc هم فرمودن که اضطراب و کنترل کنم...ولی این pvc های هر روز بسیار من و نگران کرده...چرا یک دکتر میگه اکوت کاملا سالمه ولی دکتر خودم میگه اون مشکلات و دارم...حتی گاهی در اکو ها دکتر خودم میگن افتادگی میترال هم خوب شده بار دیگه میگه باز هست...در ضمن 24 ساله هستم و هفته ای 4 روز ورزش بدنسازی میکنم...لطفا راهنماییم بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر آرزو خسروی سه شنبه ۱۲ تیر ۹۷( 11 ماه پیش)
      سلام بافته هاي اكو كه ذكر كردين مهم نيست و خيلي خفيف هست ، اضطراب را كنترل كنيد اگه لازمه به دكتر روانپزشك مراجعه كنيد اگه باز PVC داشتيد هولتر را تكرار كنيد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر