آریتمی قلبی پی وی سی (PVC) چیست؟
آریتمی قلبی PVC ،ضربان های اضافی و غیر طبیعی هستند که در یکی از دو اتاقک پایینی قلب (بطن ها) شروع می شوند. این ضربان های اضافی باعث اختلال در ریتم منظم قلب شده و گاهی اوقات باعث می شوند که در سینه تان احساس ضربه کنید. آریتمی قلبی PVC بسیار رایج هستند و در اکثر افراد اتفاق می افتند.
اگر گاه گاه دچار آریتمی قلبی PVC دارید، اما یک فرد سالم هستید، هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و درمانی لازم نیست. اگر مکرراً دچار آریتمی PVC یا بیماری های قلبی زمینه ای دارید، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید تا حالتان بهبود یافته و مشکل قلبی زمینه ای برطرف گردد.
فهرست موضوعات
علائم آریتمی قلبی پی وی سی (PVC)
آریتمی قلبی PVC اغلب علائمی را ایجاد نمی کنند. اما ممکن است در سینه خود احساس عجیبی داشته باشید، مانند:
# لرزش (مثل یک جریان شدید)
# تپش یا پرش
# فقدان ضربان
# افزایش آگاهی از ضربان قلب خود
انقباضات بطنی زودرس(آریتمی پی وی سی) ممکن است در شرایط دیگری نیز وجود داشته باشد که شامل مشکلات ریتم، مشکلات جدی قلب، اضطراب، کم خونی یا عفونت می باشد.
PVC قلب چیست؟
قلب شما از چهار حفره تشکیل شده است – دو حفره ی بالایی (دهلیز) و دو حفره ی پایینی (بطن). ریتم قلب شما به طور طبیعی توسط گره سینوسی-دهلیزی (گره SA) ، یک منطقه از سلول های تخصص یافته واقع در دهلیز راست ، کنترل می شود.
این ضربان ساز طبیعی موجب ایجاد ضربان الکتریکی و در نتیجه ضربان قلب طبیعی می شود. از گره سینوسی، امواج الکتریکی به بطن ها حرکت کرده و باعث انقباض بطن ها و پمپاژ خون به ریه ها و سراسر بدن می شوند.
انقباضات بطنی زودرس انقباضات غیر طبیعی هستند که در بطن ها آغاز می شوند. این انقباضات اضافی معمولاً زودتر از ضربان قلب بعدی که باید در حالت طبیعی باشد، پیش می آید و آن ها اغلب دستورالعمل های معمول پمپاژ را که ابتدا دهلیز ها، سپس بطن ها می باشد را متوقف نموده ؛ در نتیجه، پمپاژ خون به سراسر بدن کارآمد نخواهد بود.
چرا ضربانات اضافی اتفاق می افتند؟
دلیل آن همیشه روشن نیست. برخی از عوامل، بیماری های قلبی یا تغییرات بدنی می توانند سلول های بطنی را از لحاظ الکتریکی ناپایدار کنند. بیماری های قلبی زمینه ای یا اسکار قلب ممکن است موجب ایجاد ایمپالس های اشتباهی الکتریکی شوند.
آریتمی پی وی سی ممکن است با موارد زیر مرتبط باشند :
✅ تغییرات شیمیایی یا عدم تعادل در بدن
✅ برخی از داروها، از جمله داروهای رایج آسم
✅ الکل یا داروهای غیر قانونی
✅ افزایش سطح آدرنالین در بدن که ممکن است ناشی از کافئین، تنباکو، ورزش یا اضطراب باشد.
✅ آسیب به عضله قلب ناشی از بیماری عروق کرونر، بیماری قلبی مادرزادی، فشار خون بالا یا نارسایی قلبی
عوامل خطر
محرک ها، شرایط و عوامل زیر ممکن است خطر انقباض زودرس بطنی را افزایش دهند:
✅ کافئین، تنباکو و الکل
✅ ورزش
✅ فشار خون بالا (فشار خون بالا)
✅ اضطراب
✅ بیماری های قلبی زمینه ای شامل بیماری های مادرزادی قلبی، بیماری عروق کرونر، حمله قلبی، نارسایی قلبی و ضعف عضله قلب (کاردیومیوپاتی ها)
عوارض آریتمی پی وی سی
اگر متناوباً دچار انقباضات زودرس بطنی یا الگوهای خاصی از انقباضات زودرس بطنی می شوید، در معرض خطر ابتلا به مشکلات ریتم (آریتمی ها ) یا تضعیف عضله قلبی (کاردیومیوپاتی ) قرار دارید.
ندرتاً، بیماری قلبی زمینه ای همراه با انقباضات زودرس مکرر می توانند منجر به آشفتگی، ریتم های خطرناک قلب و احتمالا مرگ ناگهانی قلب شوند.
تشخیص آریتمی قلب
اگر پزشک مشکوک به انقباضات زودرس بطنی شود، ممکن است یک الکتروکاردیوگرام (ECG) برای شما انجام دهد. این تست می تواند ضربان های اضافی ،الگو و منشا آن ها را شناسایی کرده و هر گونه بیماری قلبی زمینه ای را نشان دهد.
الکتروکاردیوگرام (نوار قلب)
بسته به فرکانس و زمان انقباضات زودرس بطنی، جواب های متفاوتی در نوار قلب مشهود خواهد بود.
ECG استاندارد
در حین آزمون ECG استاندارد، حس گر ها (الکترود ها) به قفسه سینه و اندام ها متصل می شوند تا سیگنال های الکتریکی را که از طریق قلب شما حرکت می کنند را ثبت کنند. معمولاً در کلینیک یا بیمارستان انجام می شود و تنها چند دقیقه طول می کشد.
اگر متناوباً انقباضات زودرس بطنی را تجربه می کنید، ECG استاندارد انجام نمی شود. در چنین مواردی ممکن است لازم باشد از یک دستگاه مانیتورینگ قابل حمل برای 24 ساعت یا بیش تر استفاده شود تا ریتم های غیر طبیعی را ثبت نماید. انواع معمول ECG های قابل حمل عبارتند از:
• مانیتور هولتر
این وسیله ی قابل حمل در جیب یا روی کمربند به طور خودکار فعالیت قلب شما را طی 24 ساعت ثبت می کند.
• ECG تحت استرس ورزش
این تست تشخیصی از الکتروکاردیوگرافی برای ضبط فعالیت الکتریکی قلب در هنگام استفاده از دوچرخه یا تردمیل بهره می برد.
درمان آریتمی قلبی PVC
اکثر افراد مبتلا به انقباضات زودرس بطنی (PVCs) درحالی که قلب طبیعی دارند دیگر نیاز به درمان ندارند. به ندرت، اگر علائم مکرر و ناراحت کننده ای دارید، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید.
در برخی موارد، اگر بیماری قلبی زمینه ای دارید که می تواند مشکلات جدی ریتم را به دنبال داشته باشد، باید برای پیشگیری اقدام کنید :
تغییر سبک زندگی
حذف عوامل شایع PVC مانند کافئین یا تنباکو می توانند تناوب و شدت علائم شما را کاهش دهند.
داروها
مسدود کننده های بتا – که اغلب در درمان فشار خون بالا و بیماری های قلبی نیز استفاده می شوند – می توانند انقباضات زودرس را نیز مهار کنند.
اگر مبتلا به تاکی کاردی بطنی یا انقباض های بطنی زودرس مکرر هستید که باعث اختلال در عملکرد قلب و علائم شده ، سایر داروها مانند مسدود کننده های کانال کلسیم یا داروهای ضد آریتمی مانند آمیودارون یا فلکایینید نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرند.
تخلیه با کاتتر رادیوفرکانسی
در مواری که انقباضات زودرس بطنی به تغییرات شیوه زندگی و یا داروها پاسخ نمی دهند، پزشک ممکن است این درمان کمکی را توصیه کند. در این روش با استفاده از انرژی رادیوفرکانسی ناحیه ای از بافت قلب که موجب انقباض نامنظم می شود از بین می رود.
تغییرات شیوه ی زندگی و درمان های خانگی
1- شرایط خود را پیگیری کنید : چنانچه متناوباً علائم دارید ، علائم و فعالیت های خود را یادداشت کنید.
2- مصرف کافئین الکل تنباکو و دیگر داروهای واکنش دهنده را متعادل کنید.
3- استرس را مدیریت کنید.
دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فوق تخصص اکوکاردیوگرافی
برای پرسش از دکتر بر روی لینک مشاوره پزشکی کلیک کنید.
جهت آسایش و حفظ سلامتی شما بیماران عزیز از اول فروردین ماه، سیستم ویزیت آنلاین در این سایت فعال شده است. شما می توانید به جای پرسش از دکتر و یا مراجعه حضوری، به صورت تلفنی با پزشک متخصص صحبت کنید. برای این کار روی ویزیت تلفنی کلیک کنید