تپش قلب ناهنجاری در ضربان قلب است که با احساس لرزش در قفسه سینه و تپش بسیار سریع یا کند قلب شناخته می شود که ممکن است از چند لحظه تا چند ساعت دوام داشته باشد. در ادامه دکتر آرزو خسروی فوق تخصص قلب درمان خانگی تپش قلب و اضطراب در طب سنتی را به شما معرفی می کنند.
فهرست مطالب
Toggleدرمان تپش قلب و اضطراب در طب سنتی
در اغلب مواقع تپش قلب بی خطر بوده و به صورت خود به خود رفع می شود. برخی تغییرات در سبک زندگی و درمان های خانگی می توانند در رفع این مشکل مفید باشند. این روش ها عبارتند از:
افزایش مصرف منیزیم
کمبود منیزیم در بدن می تواند سبب بروز تپش قلب شود. این ماده معدنی عملکرد قلب، سیستم عصبی و گردش خون بدن را آسان تر می کند. از جمله خوراکی های دارای منیزیم فراوان می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:قر
- اسفناج، کلم، برگ چغندر و دیگر سبزی های سبز و تیره
- آجیل ها از جمله بادام درختی و هندی و فندق و گردو
- دانه هایی همچون کنجد و تخم کدو حلوایی و تخمه آفتابگردان
- جو
- کره بادام زمینی
- ماهی با خرما
- موز
- شکلات تلخ
- ماست کم چرب با زنیان
- پنیر با گردو
همچنین افراد می توانند روزانه 350 میلی گرم از مکمل های منیزیم مصرف کنند. جهت اطمینان از مصرف مقدار مناسب باید به پزشک مراجعه شود.
اولین قدم برای تنظیم ضربان قلب، کاهش حجم غذا در هر وعده و بهبود کیفیت آن با استفاده از غذاهایی است که هضم راحت تری دارند. بین غذا و یک ساعت و نیم تا دو ساعت بعد از غذا هیچ نوشیدنی میل نکنید.
دارچین برای درمان تپش قلب و اضطراب
در طب سنتی دارچین یک درمان خانگی موثر برای تپش قلب است. این ماده حاوی مواد مغذی و ترکیبات شیمیایی بسیاری است که از جمله آن ها می توان به منیزیم و پتاسیم اشاره کرد. مصرف دارچین به بهبود جریان خون رونده به قلب، پیشگیری از تجمع لیپوپروتئین های کم تراکم و کاهش فشار خون بالا کمک می کند. یک قاشق چای خوری پودر دارچین را در یک لیوان آب گرم حل کرده و بنوشید. همچنین، می توان به جای آب گرم از عسل استفاده کرد. مصرف هر کدام از این ترکیب ها به صورت یک بار در روز از بروز تپش قلب پیشگیری می کند.
درمان تپش قلب ناشی از استرس و ناراحتی در طب سنتی
اگر تپش قلب شما از ضعف قلب ناشی می شود برای درمان میتوانید از گل ساعتی و تخم گشنیز که در بهبود تپش نامنظم قلب بسیار موثر هستند بهره ببرید. همچنین گیاه بادرنجبویه، گل گاوزبان، بهارنارنج و اوسطوخدوس به عنوان آرامبخش عمل کرده و ضربان قلب را منظم می کنند.
سنبل الطیب
این گیاه که به معجون تپش قلب معروف است، درمانی مناسب برای تپش قلب ناشی از اضطراب یا حملات هراس در طب سنتی است. اثرات آرام بخش سنبل الطیب به آرامش بدن، احیای ضربان طبیعی قلب و بهبود کیفیت خواب کمک می کنند. برای استفاده از سنبل الطیب میتوانید گل خشک این گیاه ارزشمند را دم کرده و بنوشید. از مصرف آن به مدت بیش از چند هفته خودداری کنید. لازم به ذکر است که مصرف این گیاه دارویی برای زنان باردار توصیه نمی شود.
مقاله پیشنهادی: علت تپش قلب در جوانان چیست؟
درمان تپش قلب ناشی از ضعف قلب در طب سنتی
چنانچه علت ایجاد تپش قلب، ضعیف قلب باشد، مصرف قلب گوسفند به صورت خوراک و یا چرخ کرده و کباب برای تقویت قلب بسیار مفید است.
زالزالک
زالزالک یکی دیگر از گیاهان دارویی موثر در درمان خانگی تپش قلب در طب سنتی است. مصرف این گیاه جریان خون رونده به قلب را بیشتر کرده، انقباض قلبی را بهبود بخشیده و به تنظیم ریتم قلب کمک می کند. افراد می توانند از مکمل زالزالک نیز استفاده کنند. مقدار مصرف معمول مکمل زالزالک 160 تا 900 میلی گرم در روز است که به مدت 3 تا 24 هفته مصرف می شود. از آن جایی که احتمال اختلال این مکمل با عملکرد برخی دارو ها وجود دارد باید قبل از مصرف با پزشک مشورت کرد. لازم به ذکر است که مصرف این گیاه دارویی برای زنان باردار توصیه نمی شود. تپش قلب سنتی
فِرَنجَمِشک
فرنجشمک نیز از جمله گیاهانی است که برای رفع تپش قلب به کار می رود. این گیاه اثری آرام کننده بر قلب و گردش خون داشته و می تواند به عنوان یک آرام بخش خفیف جهت کاهش اضطراب مصرف شود. فرنجشمک در مقابله با پر کاری تیروئید نیز موثر است. جهت استفاده از این گیاه، آن را خشک کرده و در یک فنجان آب داغ بریزید. درب فنجان را پوشانده و 5 تا 10 دقیقه صبر کنید. در هنگام بروز تپش قلب می توان مقداری از این چای نوشید. همچنین، می توان مقداری فرنجشمک را در غذا های روزانه ریخته یا مکمل آن را پس از مشورت با پزشک مصرف کرد.
👍ماساژ انگشت شصت دست ، به مدت یک دقیقه بصورت آرام، ضربان قلب را منظم، تنفس را آرام و احساس خفگی را از بین میبرد.
مانور والسالوا
این تکنیک سنتی می تواند یک ضربان قلبی سریع را به حالت عادی باز گرداند. مانور والساوا دهمین عصب مغزی (عصب واگ) را تحریک می کند. برای انجام این مانور، ابتدا بینی خود را گرفته، دهان خود را بسته و تلاش کنید تا هوای درون ریه ها را با فشار خارج کنید. این کار سبب افزایش و سپس آهسته شدن ضربان قلب می شود.
سرفه کردن
سرفه شدید به مدت چند دقیقه می تواند به رفع تپش قلب کمک کند. سرفه فشار درون قفسه سینه را بالا برده و ریتم قلب را به حالت عادی باز می گرداند. این مورد یک روش پیشگیرانه نبوده و تنها باید در هنگام بروز تپش قلب استفاده شود.
تنفس عمیق
نفس عمیق یکی از بهترین روش های درمان خانگی تپش قلب است. تنفس عمیق با تسکین اضطراب و حملات هراس (پانیک) به طبیعی شدن ضربان قلب نیز کمک می کند. تنفس عمیق همچنین به آرامش بدن و افزایش اکسیژن رونده به مغز نیز کمک می کند. برای انجام این تکنیک بر روی یک صندلی نشسته و پاهای خود را بر روی یکدیگر قرار دهید.
یک نفس عمیق و آرام از بینی خود کشیده و عضلات شکم خود را شل کنید. سپس، نفس خود را به آرامی از مسیر دهان بیرون دهید. پس از چند بار تکرار این تمرین، ضربان قلب کاهش خواهد یافت.
همچنین، جهت پیشگیری از بروز تپش قلب می توان به طور متداول یوگا یا مدیتیشن انجام داد.
درمان تپش قلب با نوشیدن آب سرد
از آن جایی که کاهش دریافت مایعات می تواند قلب را در معرض ابتلا به ضربان های نامنظم قرار دهد، نوشیدن یک لیوان آب سرد به بازگرداندن ریتم طبیعی کمک خواهد کرد. این کار همچنین استرس، اضطراب و گیجی را نیز کاهش می دهد. ریختن آب سرد بر روی صورت یا گرفتن دوش سرد نیز در رفع تپش قلب و حملات هراس موثر است.
شیره چغندر یا شیره سیاه
مصرف شیره قند یا نیشکر نیز یک راه حل ساده برای درمان خانگی تپش قلب در طب سنتی است. مقادیر فراوان پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم در این ماده به پیشگیری از کمبود این مواد و بروز تپش قلب کمک می کنند. آنمی یکی از عوامل اصلی تپش قلب است که مصرف شیره سیاه می تواند آن را برطرف کند.
یک قاشق غذا خوری شیره سیاه را با یک فنجان آب ترکیب و میل کنید. همچنین، می توان 2 قاشق چای خوری از شیره سیاه و سرکه سیب را در آب ترکیب کرده و نوشید.
مصرف هر کدام از این ترکیب ها به صورت یک بار در روز از بروز تپش قلب پیشگیری می کند.
تکنیک های آرام سازی
استرس می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت افراد داشته، سبب بروز تپش قلب شده یا آن را تشدید کند. انجام تکنیک های آرام سازی زیر می تواند به رفع تپش قلب کمک کند :
- مدیتیشن
- تنفس عمیق
- خاطره نویسی
- یوگا
- صرف زمان در بیرون از خانه
- ورزش کردن
- مرخصی های کوتاه از مدرسه و محل کار
- تصویر سازی ذهنی هدایت شده (تخیل فعال)
کاهش یا رفع مصرف محرک ها
علائم تپش قلب می توانند پس از مصرف یک محرک بروز پیدا کنند. از محرک های تپش قلب می توان نمونه های زیر را مثال زد:
- سیگار و تنباکو
- دارو های غیر مجاز
- برخی دارو های سرما خوردگی یا ضد سرفه
- نوشیدنی های کافئین دار همچون قهوه، چای و نوشابه
- سرکوب کننده های اشتها
- برخی دارو های روانپزشکی
- برخی دارو های کاهنده فشار خون
البته، همه مواد محرک در همه افراد سبب تپش قلب نمی شوند.
اجتناب از مصرف بیش از حد الکل
در حالی که مصرف متعادل الکل الزاما سبب بروز مشکل نمی شود، اما برخی مطالعات بیان دارند که مصرف حتی یک نوشیدنی در روز نیز می تواند خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش دهد . تپش قلب تنها یک علامت از این بیماری است. در صورت تداوم تپش قلب بهتر است به پزشک مراجعه شود. پزشک علت زمینه ای تپش قلب را شناسایی و درمان مناسبی را برای فرد تجویز می کند.
ورزش جهت درمان خانگی تپش قلب و اضطراب
ورزش می تواند سلامت قلبی عروقی را بهبود بخشیده، ریتم طبیعی قلب را احیا کرده و سبب کاهش استرس و اضطراب شود. ورزش های قلبی عروقی با تقویت قلب از بروز تپش قلب جلوگیری کرده یا تعداد دفعات بروز آن را کاهش می دهند. ورزش های مفید برای قلب شامل موارد زیر می شوند:
- پیاده روی
- دویدن آرام
- دویدن سریع
- دوچرخه سواری
- شنا کردن
با این حال، ورزش در برخی افراد سبب بروز تپش قلب می شود. به همین دلیل شناسایی و اجتناب از ورزش های نامناسب ضروری است. قبل از شروع یک ورزش جدید باید با پزشک خود مشورت کرد.
با انجام این 13 روش هم می توانید به درمان خانگی تپش قلب بپردازید و هم از بروز تپش قلب و سایر بیماری قلبی جلوگیری کنید.