فشار خون بالا یک بیماری شایع است و در صورت عدم درمان می تواند به مغز، قلب، رگ های خونی، کلیه ها و سایر قسمت های بدن آسیب برساند. آسیب به این اندام ها ممکن است باعث بیماری قلبی، حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، از دست دادن بینایی و سایر مشکلات شود. ایجاد تغییر در سبک زندگی به کنترل فشار خون نیز کمک می کند. یک رژیم غذایی کم چربی و کم نمک، حفظ تناسب اندام، حداقل نیم ساعت ورزش در روز و عدم استعمال سیگار، تا حد بسیار زیادی می تواند به درمان فشار خون بالا کمک کند. قرص هیدروکلروتیازید و قرص کلرتالیدون به درمان فشار خون بالا کمک می کنند.
فهرست مطالب
Toggleکاربرد هیدروکلروتیازید و کلرتالیدون
هیدروکلروتیازید و کلورتالیدون در گروه داروهای ادرار آور هستند. داروهای ادرار آور با افزایش خروجی ادرار و کاهش میزان سدیم و آب بدن، فشار خون را کاهش می دهند و به کلیه ها کمک می کنند تا از آب و نمک غیر ضروری بدن خلاص شوند .همچنین علائمی مانند تنگی نفس یا تورم در مچ پا یا پاها را کاهش می دهند.
به دلیل مزایای این دسته از داروها در سلامت قلب و کاهش میزان کلی مرگ و میر امروزه پزشکان، به عنوان انتخاب اول، جهت درمان ادم (احتباس مایعات، مایعات اضافی موجود در بافتهای بدن) ناشی از مشکلات پزشکی مختلف، از جمله بیماری های قلبی، کلیوی و کبدی و درمان ادم ناشی از استفاده از داروهای خاص از جمله استروژن و کورتیکواستروئیدها از هیدروکلروتیازید و کلورتالیدون (به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها) استفاده می کنند.
قرص هیدروکلروتیازید بهتر است یا کلرتالیدون؟
✅ قرص کلرتالیدون در کاهش فشار خون بهتر عمل می کند:
تحقیقات نشان می دهد که کلرتالیدون فشار خون را بهتر از قرص هیدروکلروتیازید کاهش می دهد. هم هنگام پمپاژ قلب (فشار خون سیستولیک) و هم هنگام شل شدن قلب (فشار خون دیاستولیک). کلرتالیدون در کاهش خطر حمله قلبی ۲۰ درصد موثر تر و بهتر از هیدروکلروتیازید عمل می کند.
مقاله پیشنهادی دکتر آرزو خسروی: بهترین قرص برای درمان فشار خون
✅ کلرتالیدون LVH را بیش از قرص هیدروکلروتیازید کاهش می دهد:
کلورتالیدون بیش از قرص هیدروکلروتیازید، اندازه دیواره بطن چپ را کاهش می دهد. به زبان ساده، بطن چپ محفظه پمپاژ قلب است، بنابراین وقتی آن محفظه سخت در برابر فشار خون بالا کار می کند، عضلات آن می توانند ضخیم و سفت شوند (معروف به هایپرتروفی بطن چپ یا LVH). LVH که در حدود ۴۰٪ بیماران مبتلا به فشار خون بالا رخ می دهد، ممکن است منجر به انواع نارسایی قلبی شود و خطر مرگ بیمار را افزایش دهد. به نظر می رسد کلرتالیدون LVH را بیش از قرص هیدروکلروتیازید کاهش می دهد، که بسیار عالی است.
✅ کلرترالیدون مدت زمان طولانی تری در بدن اثر دارد:
کلرتالیدون به دلیل مدت زمان طولانی اثر (48-72 ساعت) و توانایی اثبات شده در کاهش خطر بیماری قلبی، نسبت به هیدروکلروتیازیید ارجحیت بیشتری دارد. مدت زمان عمل هیدروکلروتیازید کوتاه است (حداکثر تا 12 ساعت). بدان معناست که ممکن است بخشی از روز فشار خون شما توسط هیدروکلروتیازیید کاهش نیابد. در حالی که با کلورتالیدون به این صورت نخواهد بود و فشار خون در تمامی طول شبانه روز کاهش میابد.
هر دو دارو اثرات مشابهی بر میزان قند خون، کلسترول، پتاسیم و سدیم دارند. هر ادرار آور، از جمله هیدروکلروتیازیید و کلورتالیدون، با آزاد کردن پتاسیم بیشتر در ادرار، سطح پتاسیم را در خون کاهش می دهد که می تواند عوارض جانبی مانند خستگی، اسپاسم عضله و ریتم غیر طبیعی قلب را ایجاد کند. برخی مطالعات نشان می دهد که کلورتالیدون پتاسیم را بیش از هیدروکلروتیازیید کاهش می دهد ، اما عمده شواهد نشان می دهد که هر دو دارو باعث هیپوکالمی (پتاسیم کم) ، هیپوناترمی (سدیم کم) و هرگونه تغییر در قند خون و کلسترول با همان فرکانس می شوند. چند هفته پس از شروع، برای هر یک از داروها لازم است پزشک آزمایش خون بیمار را چک کند.
درمان فشار خون بالا با قرص پرولی زکس
چرا قرص هیدروکلروتیازید بهتر از قرص کلرتالیدون است؟
هیدروکلروتیازیید در بیشتر قرص های ترکیبی موجود است. یکی از دلایل اصلی محبوبیت هیدروکلروتیازیید علیرغم اینکه از نظر اثربخشی بعد از کلورتالیدون قرار دارد، وجود آن در قرصهای ترکیبی مختلف است. گاهی اوقات داروهای ادرار آور به داروی فشار خون دیگر (مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین II یا ARB) در همان قرص اضافه می شوند.
هیدروکلروتیازیید در ترکیبات مختلفی از جمله Atacand HCT Benicar HCT Diovan HCT، لوزارتان و اولمازارتان وجود دارد.