آیا از عوارض مصرف طولانی مدت قرص آتنولول اطلاعاتی دارید؟ آتنولول فقط به صورت داروی خوراکی موجود است. این قرص برای درمان فشار خون بالا و درد قفسه سینه استفاده می شود. این دارو می تواند از حمله قلبی یا آسیب قلبی پس از حمله قلبی نیز جلوگیری کند.
فهرست مطالب
Toggleآیا استفاده طولانی مدت آتنول عوارضی دارد؟
آتنولول نوعی دارو به نام مسدود کننده بتا است. مانند سایر مسدود کننده های بتا، آتنولول با تغییر نحوه پاسخ بدن شما به برخی تکانه های عصبی از جمله در قلب، عمل می کند. آنها با مسدود کردن اثرات هورمون اپی نفرین کار می کنند که آدرنالین نیز نامیده می شود. این کار ضربان قلب شما را کاهش می دهد حجم کار بر روی قلب شما را کم می کند و در نهایت باعث می شود قلب راحت تر خون را در بدنتان پمپاژ کند.
عوارض مصرف طولانی مدت آتنولول چیست؟
مسدود کننده های بتا مانند آتنولول با اثرات مفیدی که دارند، ضربان قلب و فشار خون را کاهش می دهند. اما ممکن است اثرات نامطلوبی مانند نارسایی قلبی یا بلوک قلبی در بیماران مبتلا به مشکلات قلبی قبلی ایجاد کنند. سایر عوارض جانبی مهم عبارتند از:
- راش پوستی
- تاری دید
- گیجی
- بیخوابی
- ریزش مو
- ضعف
- گرفتگی عضلات
- خستگی
چه مدت می توانید از مسدود کننده بتا استفاده کنید؟
اغلب متخصصین قلب ،دستورالعمل های درمانی مسدود کننده بتا مانند آتنولول را به مدت طولانی توصیه نمی کنند، اما شاید لازم باشد با توجه به شرایط خاص هر بیمار مدت زمان مصرف آتنولول را تغییر داد.
مقدار مصرف قرص آتنولول
شما معمولاً باید آتنولول را یک یا دوبار در روز مصرف کنید.
پس از مصرف اولین دوز، در صورتی که احساس خواب آلودگی نکردید، می توانید داروی خود را در صبح مصرف کنید. اگر داروی آتنولول را دوبار در روز مصرف می کنید، معمولاً باید یک دوز را در صبح و دوز دیگر را در بعد از ظهر استفاده کنید. در صورت امکان، بین مصرف دوزهای دارو، 10 تا 12 ساعت وقفه بیاندازید.
مصرف آتنولول را به طور ناگهانی قطع نکنید، به خصوص اگر مبتلا به بیماری قلبی هستید. این کار می تواند شرایط شما را بدتر کند.عوارض مصرف طولانی مدت آتنولول
اگر می خواهید مصرف دارو را قطع کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است توصیه کنند داروهای خود را به تدریج در طول چند هفته کاهش دهید.
دوز مصرفی شما بستگی به دلیل استفاده شما از آتنولول دارد که عبارت است از:
✅ برای فشار خون بالا: دوز معمول 25 تا 50 میلی گرم، 1 بار در روز می باشد.عوارض مصرف طولانی مدت آتنولول
✅ برای آنژین (درد قفسه سینه): دوز معمول مصرفی 100 میلی گرم 1 بار در روز، یا به صورت دو دوز 50 میلی گرمی می باشد.
✅ برای ضربان قلب نامنظم (آریتمی): دوز معمول دارو 50 تا 100 میلی گرم، 1 بار در روز می باشد.
✅ برای میگرن: دوز معمول 25 تا 100 میلی گرم، 2 بار در روز می باشد. پزشکان گاهی اوقات آتنولول را برای میگرن تجویز می کنند، اما به طور رسمی تأیید نشده است که این دارو می تواند از بروز میگرن جلوگیری کند.
برای کودکانی که آتنولول مصرف می کنند،متخصص قلب اطفال مطابق با وزن و سن آنها، دوز مناسب را تجویز خواهد کرد.
نحوه مصرف قرص آتنولول
آتنولول معمولاً معده را ناراحت نمی کند، بنابراین شما می توانید آن را همراه با غذا یا به تنهایی مصرف کنید. اگر بلعیدن دارو برای شما سخت باشد، برخی از برندها، در وسط قرص یک خط دارند تا بتوانید قرص را از وسط بشکنید.
اگر شما آتنولول را به صورت مایع مصرف می کنید، می توانید از یک سرنگ پلاستیکی یا قاشق مدرج برای اندازه گیری دوز مناسب استفاده کنید. اگر سرنگ ندارید، از داروخانه تهیه کنید. از قاشق غذاخوری برای این کار استفاده نکنید.
اگر مصرف یک دوز دارو را فراموش کنم، چه کاری باید انجام دهم؟
اگر مصرف یک دوز آتنولول را فراموش کردید، به محض یادآوری، آن را مصرف کنید، مگر اینکه نزدیک به زمان دوز بعدی دارو باشد. در این مورد، دوز فراموش شده را کنار بگذارید و مطابق معمول، دوز بعدی را مصرف کنید.
عوارض جانبی قرص آتنولول
آتنولول ممکن است موجب خواب آلودگی شود. این دارو می تواند عوارض جانبی دیگری نیز داشته باشد.
- دست و پاهای سرد
- یبوست
- اسهال
- کاهش میل یا توان جنسی
- تنگی نفس
- خستگی بدون دلیل
- پا درد
- فشار خون پایین تر از حد معمول
اگر این عوارض خفیف هستند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اما در صورتی که این عوارض شدیدتر باشند یا از بین نروند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی
در صورتی که دچار عوارض جانبی جدی شدید، فوراً به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. اگر علائم شما خطرناک بودند فوراً با اورژانس تماس بگیرید. عوارض جانبی جدی و علائم آنها می توانند شامل موارد زیر شوند:
واکنش آلرژیک که علائم آن عبارتند از:عوارض مصرف طولانی مدت آتنولول
- بثورات پوستی قرمز بزرگ
- ورم دست، پا و زانو
- التهاب گلو یا زبان
- تنفس دشوار
افسردگی که علائم آن عبارتند از:
- احساس ناراحتی یا ناامیدی
- اضطراب
- خستگی
- تمرکز دشوار
آتنولول و چاقی، افزایش وزن غیر طبیعی که علائم آن عبارتند از:
- ورم دست، پا و زانو
عوارض جانبی شایع آتنولول (از هر 10 نفر 1 نفر دچار این عوارض می شوند.) | اگر این مورد را تجربه کردم، چه کاری باید انجام دهم؟ |
احساس تهوع یا استفراغ، ناراحتی معده | غذاهای ساده بخورید و مقدار زیادی آب بنوشید. |
احساس سرگیجه یا خستگی | به آرامی از جای خود بلند شوید و حرکت کنید. اگر شروع به احساس سرگیجه کردید، دراز بکشید تا از غش کردن جلوگیری کنید، سپس قبل از بلند شدن، چند دقیقه بنشینید. این حالت اغلب پس از یک تا دو هفته بهبود می یابد، اما اگر ادامه داشت، با پزشک خود صحبت کنید. در این حالت رانندگی نکنید و از دستگاه ها و ماشین آلات استفاده نکنید تا بهتر شوید. |
سردی انگشتان دست و پا، ضربان قلب آهسته، تعریق | اگر هر یک از این علائم آزاردهنده شدند، با پزشک خود صحبت کنید. |
عوارض مصرف بیش از حد قرص آتنولول
علائم مصرف بیش از حد (اُور دوز) ممکن است شامل ضعف شدید یا فقدان انرژی، ضربان قلب بسیار آهسته، تنگی نفس یا از حال رفتن باشد.
مقاله پیشنهادی دکتر آرزو خسروی: کاربرد قرص هیدروکلروتیازید
تداخلات دارویی Atenolol
داروهایی که با آتنولول تداخل دارند، ممکن است اثر آن را کاهش دهند، مدت زمان عملکرد دارو را تحت تأثیر قرار دهند، عوارض جانبی را افزایش دهند و یا در حین مصرف همزمان با آتنولول، تأثیر کمتری داشته باشند.
تداخل میان دو دارو همیشه به این معنا نیست که شما باید مصرف یکی از داروها را قطع کنید؛ گرچه، گاهی اوقات انجام این کار ضروری است. در مورد نحوه کنترل تداخل داروها با پزشک خود صحبت کنید.
داروهای رایجی که ممکن است با آتنولول تداخل داشته باشند:
- مسدود کننده های آلفا مانند دوکسازوسین، ترازوسین
- داروهای سوء هاضمه و سوزش معده، مانند سایمتیدین و رانیتیدین
- انسولین
- متیل فنیدات
- داروهای دیگر مانند سلکوسیب، کلونیدین، هیدرالازین و ریفامپیسین
- NSAID ها مانند دیکلوفناک، ایبوپروفن و ایندومتاسین ممکن است توانایی آتنولول را برای پایین آوردن فشار خون کاهش دهند.
- برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری های روحی مانند تیوریدازین
- برخی از داروهای قلب مانند آمیودارون، کلونیدین، دیگوکسین، دیلتیازم، پروپافنون، کوینیدین و وراپامیل
- هر داروی دیگری که پایین آورنده فشار خون نیز می باشد مانند آمی تریپتیلین، بوپروپیون، فوروسمید یا HCTZ.
افرادی که داروهای خوراکی برای دیابت مصرف می کنند، ممکن است نیاز باشد که با پزشک در مورد تنظیم دوز داروی خود صحبت کنند.
توجه داشته باشید که این فهرست، کامل نیست و فقط شامل داروهای رایجی می شود که ممکن است با آتنولول تداخل داشته باشند. برای دریافت فهرست کاملی از تداخلات دارویی، باید به اطلاعات تجویز شده برای آتنولول مراجعه کنید.
آیا در صورت بارداری یا شیردهی می توانم داروی آتنولول را مصرف کنم؟
مصرف داروی آتنولول در طول بارداری می تواند به جنین آسیب برساند. در صورتی که باردار هستید یا در حین مصرف این دارو باردار شدید، به پزشک خود اطلاع دهید.
آتنولول می تواند از طریق شیر مادر به کودک انتقال پیدا کند و ممکن است به نوزاد آسیب برساند. در صورتی که به نوزاد خود شیر می دهید، به پزشک خود اطلاعات دهید.
دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و عضو انجمن قلب و عروق ایران، اروپا و آمریکا.
برای ارتباط با نوبت دهی مطب کلیک کنید.