فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان

چرا جوانان دچار فیبریلاسیون دهلیزی می شوند؟

در حالی که مشکلات قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی (A-Fib)، اغلب با افزایش سن ایجاد می گردد، حقیقت این است که این اختلال در ریتم و تپش قلب می تواند در هر مرحله از زندگی رخ دهد، حتی اگر جوان باشید. برای درک علت فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان و بزرگسالان، ادامه مطلب را مطالعه کنید.

مشکلات ریتم قلب در جوانان

بروز مشکلات قلبی اغلب با افزایش سن مرتبط است. خطر ابتلا به انواع مختلف حوادث قلبی عروقی، از جمله فیبریلاسیون دهلیزی، با نزدیک شدن به میانسالی، بالاتر می رود. اما با اینکه فیبریلاسیون دهلیزی یا خطر A-Fib با افزایش سن افزایش می یابد، این یک بیماری قلبی است که می تواند در هر مرحله از زندگی رخ دهد.

اگرچه A-Fib غالبا در افراد بالای 60 سال اتفاق می افتد، تعداد جوانان، حتی نوجوانان و افراد 20 و اندی ساله ای  که از بیماری قلبی رنج می برند، رو به افزایش است. تشخیص این روند، به کمک ابزارهای تشخیصی بهتر و با آگاهی بیشتر، می تواند خوب باشد، اما فارغ از علت ایجاد آن، شناخت واقعیت ها و چالش های مربوط به تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان و بزرگسالان مهم است.

فیبریلاسیون دهلیزی منفرد چیست؟

وقتی قبل از 60 سالگی و بدون وجود هیچ گونه بیماری مرتبط ایجاد شود، به عنوان فیبریلاسیون دهلیزی منفرد شناخته می شود. در برخی موارد، A-Fib منفرد با اختلال تیروئیدی، عفونت های ویروسی، استفاده از محرک یا سابقه خانوادگی همراه است. با این حال، در بسیاری از موارد دیگر، به سادگی هیچ توضیح روشنی برای بروز زودرس بیماری وجود ندارد.

پزشک ممکن است ابتدا بخواهد عواملی مانند ورزش شدید و آپنه در هنگام خواب را رد کند . گاهی اوقات در معاینات اولیه، این موارد فراموش می شوند. اما حتی با پیشرفت تکنولوژی تشخیصی، دانسته های ما در مورد علت وقوع بیماری از نوع منفرد بسیار اندک است. خوشبختانه برای برخی از افراد، یک دوره مصرف دارو می تواند علائم آن را از بین ببرد. اما در برخی دیگر، علائم ممکن است گاهی اوقات به طور دائمی برگردند.

در صوررت ایجاد علائم و نشانه ها در جوانان مانند تپش قلب، تنگی نفس یا سرگیجه در افراد زیر 60 سال، باید به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمود. ممکن است افراد ناراحتی های ایجاد شده را، به خصوص اگر خفیف باشد و هیچ مشکل دیگری نداشته باشند، نادیده بگیرند؛ اما هرچه زودتر درمان این اختلال در ریتم قلب را شروع کنید، زیرا احتمال جلوگیری از بدتر شدن آن بیشتر است.

5 علت ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان

فرسودگی قلب در طول سالیان افزایش می یابد، که می تواند منجر به بروز بیماری عروق کرونر، فشار خون بالا و حملات قلبی، که برخی از شایع ترین عوامل بروز فیبریلاسیون دهلیزی هستند شود. با این حال معمولا این اختلال در ریتم قلب در جوانی دلایل مختلفی مانند نقص مادرزادی، عادات ناسالم و سایر بیماری های زمینه ای دارد.

کشف علت اصلی آن به ویژه در جوانان دشوار است. اما برخی از علل متداول آن شامل موارد زیر می باشد:

1- استرس

استرس، عامل اصلی بسیاری از بیماری هاست و کارشناسان معتقدند که می تواند تأثیر مستقیم و شدیدی روی این بیماری بگذارد. البته استرس در مراحل مختلف زندگی به دلایل متفاوتی ایجاد می گردد و برای جوانان ترکیبی از مدرسه، پویایی اجتماعی و برنامه ریزی های آینده می تواند سبب بروز حجم زیادی از استرس باشد.

چگونه استرس منجر به ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی می شود؟ اضطراب می تواند قلب را فعال، سیگنال های الکتریکی را آغاز و علائم این اختلال در افراد مستعدرا ایجاد نماید. استرس ذهنی و جسمی می تواند باعث بروز این پاسخ شود و در هر صورت فرد ممکن است به درمان رفتاری و دارویی برای حل این مشکل نیاز داشته باشید.

2- عدم تعادل مواد معدنی و فیبریلاسیون دهلیزی

تعادل مناسب مواد معدنی، ویتامین ها، آب و کالری به عملکرد مناسب بدن کمک می کند. متأسفانه تغییر سطح منیزیم، کلسیم، پتاسیم و هیدراتاسیون بسیار ساده رخ می دهد  و این امر می تواند زمینه بروز این اختلال در ریتم قلب در جوانان را فراهم کند.

بی انصافی است که به جوانان برچسب کم غذایی بزنند چرا که بسیاری از آنها یک رژیم غذایی سالم و متعادل دارند که سلامت جسمی و روانی شان را تامین می کند. با این حال بسیاری دیگر از جوانان رژیم غذایی سرشار از مواد فرآوری شده دارند که معمولاً از نظر بسیاری از مواد مغذی مهم کمبود دارند.

3- عفونت و ایجاد A-Fib

پریکاردیت، عفونتیست که می تواند در اطراف غشای قلب ایجاد شود و منجر به بروز این اختلال در ریتم قلب گردد. اما سایر عفونت های باکتریایی که به طور مستقیم بر قلب تأثیر نمی گذارد نیز ممکن است سبب بروز این بیماری شوند.

عفونت یا بیماری دندان نیز می تواند باعث ایجاد مشکل شود. ممکن است شنیده باشید که بیماری لثه خطر ابتلا به برخی بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. یک مطالعه اخیر نشان داد که بین سلامت پریودنتال و این اختلال در ریتم قلب نیز ارتباط وجود دارد. متخصصان مقیاس بندی منظمی را برای کاهش التهاب و خطر ابتلا به مشکلات ریتم قلبی پیشنهاد می کنند.
پریکاردیت
پریکاردیت

4- مصرف مواد مخدر

مصرف داروهای غیرقانونی یا تجویز شده در صورت داشتن یا نداشتن سابقه ابتلا به بیماری های قلبی می توانند این بیماری در جوانان و بزرگسالان را تحریک کنند. بیشتر موارد محرک مانند نیکوتین، الکل و کافئین نیز می تواند سبب بروز این عارضه شوند. پزشکان متوجه شده اند که استفاده از مواد مخدر می تواند منجر به بروز بی نظمی در ریتم قلب شود و با توجه به اینکه بیشتر نوجوانان و جوانان از داروهای حاوی مخدر تجویز شده سو استفاده می کنند این مورد یک خطر جدی محسوب می شود.

5- نقص های مادرزادی و ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان

نقص های مادرزادی، مانند سایر اختلالات متابولیکی مثل دیابت، می تواند باعث بروز فیبریلاسیون دهلیزی در جوانان زندگی شود. فشار خون، پرکاری تیروئید و آمبولی ریوی نیز می تواند ریشه بروز این مشکل باشد. برای جوانانی که مشکوک به این اختلال در ریتم قلب هستند و یا می دانند که به این بیماری ابتلا دارند، مهم است که با پزشک خود در مورد بررسی دقیق سابقه پزشکی، سلامت جسمی و کشف هر بیماری دیگری که می تواند مسائل را پیچیده کند، صحبت نمایند.


دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و عضو انجمن قلب و عروق ایران، اروپا و آمریکا

برای ارتباط با نوبت دهی مطب کلیک کنید.

امتیاز به این مطلب :

جهت درج امتیاز بر روی ستاره کلیک کنید

امتیاز متوسط 0 / 5. امتیاز شما: 0

هیچ نظری تا کنون ثبت نشده ! اولین نفر باشید.

مطب دکتر آرزو خسرو متخصص قلب و عروق

دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی

دکتر آرزو خسروی از برجسته ترین متخصصین قلب و عروق در تهران و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله تهران می باشند. دکتر خسروی، عضو انجمن اکوکاردیوگرافی ایران، اروپا و آمریکا در زمینه انجام انواع تست قلب، انواع اکوکاردیو گرافی برای خانم ها و آقایان محترم آماده ویزیت بیماران عزیز در مطب و بیمارستان های طرف قرارداد می باشد.

اشتراک گذاری :

مقالات اکو