نیکوتین، یعنی همان ماده شیمیایی معتاد کننده موجود در سیگار و دیگر فرآورده های تنباکو. نیکوتین ضربان قلب را سریع تر می کند و فشار خون را نیر بالا می برد. ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای قلب خود انجام دهید.
همچنین patch ها (چسب هایی که ماده مخدر را تزریق می کنند.) و دیگر فرآورده های جایگزین نیکوتین، می توانند ضربان قلب را بالا ببرند. تپش قلب هم می تواند از علائم ترک نیکوتین باشد ولی باید ۳ تا ۴ هفته بعد از ترک، متوقف شود. پس تپش قلب بعد از ترک سیگار یک امر عادی می باشد.
دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق و عضو انجمن اکوکاردیوگرافی قلب ایران، اروپا و آمریکا در این مطلب توضیحات کاملی ارائه می کنند.
فهرست مطالب
Toggleترک سیگار و درد قفسه سینه
احساس تنگی و درد سینه بعد از ترک سیگار، یک علامت نگران کننده است که می تواند به راحتی به تپش قلب، استرس بالا و حتی حملات استرسی منجر شود. هرچند که این نوع از ناراحتی کاملا طبیعی است و صرفا یک نشانه از ریکاوری بدن شما است. کلید مواجه شدن با این چنین علائمی این است که آن ها را بخشی از ترک کردن ببینیم و سعی کنیم وسوسه های نیکوتین بزرگ تری که ممکن است تجربه کنید را از بین ببرید.
علت درد قفسه سینه بعد از ترک سیگار
دلایل مختلفی برای درد سینه بعد از ترک سیگار وجود دارد که این علائم می توانند خود را در مراحل مختلفی در طی مسیر ترک سیگار نشان دهند. برای مثال ممکن است احساس درد قفسه سینه در چند ساعت و یا حتی چند روز اول بعد از ترک داشته باشید. معمولا اینها می توانند به تنش در عضلات به علت وسوسه های نیکوتین، ربط داده شوند و در سطح ناخودآگاه هم همچنان که ماده مخدر سیستم شما را ترک می کند، سینه تان دردناک میشود.
دلیل دیگر درد سینه بعد از ترک سیگار سرفه کردن می باشد. سرفه معمولا همراه با پاک کردن ریه ها از هر آن چیزی است که طی سال ها جمع شده است و اگر سرفه شما مخصوصاً خیلی شدید باشد می تواند منجر به فشار زیاد به عضلات سینه شود که باعث درد در این قسمت می شود.
هر دو علت ذکر شده برای درد سینه را معمولا به چیزی به نام *آنفولانزای سیگاری ها* نسبت می دهند. این آنفولانزا با اینکه مسری نمی باشد، معمولا علائمی مشابه آنفولانزای معمولی بروز می دهد که در آن درد سینه، سردردها، گلودرد و سرفه کردن دیده می شود که این علائم طی چند روز (همچنان که نیکوتین بدن را ترک می کند) از بین می روند.
درمان درد قفسه سینه بعد از ترک سیگار
درد قفسه سینه بعد از ترک سیگار خود به خود خوب می شود اما می تواند چند ساعت یا حتی چند روز طول بکشد. همچنین اینگونه علائم با جایگزین های نیکوتین هم بهبود می یابند که این کار به شما اجازه می دهد علائم پس از ترک را به طور موثری مدیریت کنید و از چیزهایی مثل آنفولانزای سیگاری ها و دیگر علائم مانند آن اجتناب کنید.
علاوه بر آن، ماساژ دادن محل درگیر، تمرینهای تنفس، پیاده روی و یا تلاش برای از بین بردن مقداری از تنش و دریافت استراحت کافی هم می تواند درد و تنگی سینه بعد از ترک سیگار را بهبود دهد. به زبان ساده، اگر با بدن خود در دوره ترک با مهربانی هر چه تمام تر رفتار کنید، تفاوت بزرگی احساس خواهید کرد.
البته لازم به ذکر است که اگر درد سینه و یا تنگی برای مدت طولانی ادامه یافت یا همراه با تنگی نفس، درد در بازو یا گردن، عرق کردن یا حالت تهوع احساس کردید باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
ترتیب وقایع در ترک سیگار
✅ ۲۰ دقیقه پس از ترک، ضربان قلبتان کاهش میابد. سیگار فشار خونتان را بالا می برد و ضربان قلب را بیشتر می کند. ضربان قلب شما در طی ۲۰ دقیقه بعد از آخرین سیگار شروع به افت می کند.
✅ ۸ تا ۱۲ ساعت پس از ترک، سطح کربن منوکسید خونتان پایین می آید. کربن منوکسید همان گاز خطرناکی است که از دود ماشین بیرون می آید. باعث تنگی نفس و افزایش ضربان قلب می شود. طی ۸ تا ۱۲ ساعت، سطح کربن منوکسید خونتان کم می شود و سطح اکسیژن خونتان بالا می رود.
✅ ۴۸ ساعت پس از ترک، توانایی بوییدن و چشیدنتان افزایش می یابد. پایانه های عصبی که توسط سیگار کشیدن آسیب دیده بودند، شروع به رشد مجدد می کنند و احساس بویایی و چشاییتان بهبود می یابد.
✅ ۲ هفته تا ۳ ماه پس از ترک، خطر سکته قلبی پایین می آید. گردش خون بهتر، فشار خون کمتر و ضربان قلب پایین تر و سطح بالاتر اکسیژن در خون و عملکرد بهتر ریه ها، همه و همه خطر سکته قلبی را پایین می آورند.
✅ ۱ تا ۹ ماه پس از ترک، تنگی نفس کمتری احساس می کنید و کمتر سرفه می کنید. سرفه، تنگی نفس و پر بودن سینوس ها کاهش می یابد. به طور کلی پر انرژی تر می شوید.
مقاله پیشنهادی دکتر آرزو خسروی ( عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی) :
درمان قطعی تپش قلب چگونه است؟
✅ ۱ سال پس از ترک، خطر ابتلا به بیماری های قلبی در شما نصف می شود. سیگار کشیدن خطر بیماری های قلبی را در شما تا حد زیادی بالا می برد.
✅ ۵ سال پس از ترک، خطر سکته در شما کاهش می یابد. بسته به اینکه چه مقدار و چند وقت سیگار کشیده اید و سطح کلی سلامتتان در چه حدی می باشد، طی ۵ تا ۱۵ سال خطر سکته برای شما همانند فردی می شود که هیچگاه سیگار نکشیده است.
✅ ۱۰ سال پس از ترک، خطر سرطان ریه برای شما به اندازه ی کسی می شود که هیچگاه سیگار نکشیده است. خطر مرگ در اثر سرطان ریه برای شما به اندازه کسی می شود که هیچ وقت سیگار نکشیده است. خطر ابتلا به دیگر سرطان ها هم به مقدار زیادی پایین می آید.
✅ ۱۵ سال پس از ترک، خطر بیماری های قلبی برای شما همانند کسی می شود که هیچ وقت سیگار نکشیده است. بعد از اینکه ترک کردید، شما کلسترول پایین تر، خون رقیق تر (که خطر ایجاد لخته خون را در شما کم می کند.) و فشار خون پایین تری خواهید داشت.
دکتر آرزو خسروی فوق تخصص قلب و عروق و عضو انجمن قلب و عروق ایران، اروپا و آمریکا.
جهت ارتباط با نوبت دهی مطب کلیک کنید.